Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко

Міністр енергетики вважає, що зима стане викликом для України

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Україна внаслідок останніх атак Росії втратила 7 ГВт потужностей генерації електроенергії. Про це сказав глава Міненерго Герман Галущенко під час поїздки в Брюссель на неформальне засідання міністрів енергетики Євросоюзу, повідомляє LIGA.net.

За його словами, це масштабний обсяг генерації.

"Ми приблизно порахували, що втратили до 7 ГВт у нашій системі. Це гігантський обсяг генерації. Окупанти також знищили низку високовольтних трансформаторів на підстанціях, які передають електроенергію", – пояснив Галущенко.

Посадовець додав, що влітку Україна зможе частково компенсувати ці втрати. Насамперед користуючись із відновлювальних джерел енергії – сонця.

"Зима буде викликом. Тому зараз обговорювали способи, як можна було б швидко збільшити генерацію", – додав міністр.

Новини за темою: Україна закупить РЕБ для захисту об’єктів критичної інфраструктури

Бомбардування РФ українських енергооб’єктів стають масштабнішими

Раніше Галущенко говорив, що атаки росіян тепер краще сплановані, ніж атаки в попередні два роки. Обстріли виводять з ладу генеруючі об’єкти та обмежують постачання електроенергії. 

"Руйнування були значні – і в електроенергетиці, і в електропередачі. Ситуація складна, досі не розуміємо масштаби збитків, оскільки багато об’єктів все ще в руїнах. І ми не можемо до них дістатися, вони вже вимірюються мільярдами гривень – 1 мільярд гривень еквівалентний приблизно 26 мільйонам доларів. І можуть продовжувати зростати, навіть досягти мільярдів доларів", – уточнював глава відомства.

Галущенко зазначав, що Україна шукає необхідне енергетичне обладнання по всьому світу – і зокрема в сусідніх країнах – для заміни свого пошкодженого обладнання. Але це полювання може бути марним, якщо країна не матиме достатньо протиповітряної оборони, акцентував міністр.

Новини за темою: Глава "Укренерго" – про те, як російські атаки вплинули на енергетику України та сотні маленьких електростанцій, які врятують від блекаутів

До того ж серія ворожих ударів продовжується з другої половини березня. Зокрема, у ніч на 22 число сталася наймасштабніша атака на українську енергосистему. У результаті близько половини потужностей втратила найбільша енергокомпанія ДТЕК, найбільшим ураженим об'єктом стала ДніпроГЕС. Найбільші руйнування були в Харкові: зруйновано всі теплові централі, зокрема велику ТЕЦ-5. З того часу обласний центр заживлюють шляхом інших регіонів.

Повної інформації про те, скільки та які саме з того часу станції постраждали, немає. Відомо, що удар 22 березня пошкодив усі енергоблоки на Бурштинській та Ладижинській ТЕС у західній частині країни. Ступінь руйнування – від понад 50% до повного.

А в ніч проти 11 квітня російські війська вдарили по Трипільській ТЕС. Це найпотужніша електростанція, яка генерувала понад половину енергії для підприємств Київської області. У результаті вона зруйнована повністю, у "Центренерго" масштаби називають жахливими. Зазначимо, компанія втратила 100% генерації (після втрати Зміївської та захоплення Вуглегірської ТЕС у Донецькій області).

Читайте також:
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян – дамо відповідь, – речник ОТУВ "Сіверськ"