Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

У США та ЄС відреагували на події в Курській області, де другу добу не стихають бої

Тим часом в Курській області ввели режим надзвичайної ситуації
Суджа, Курська область, РФ
Джерело: РосЗМІ

Посадовці Сполучених Штатів Америки звернулися до українських колег із проханням пояснити події в Курській області РФ, де вже другу добу не стихають бої. Про це сказав координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, повідомляє "Укрінформ".

Кірбі відповів на прохання журналістів прокоментувати так зване "вторгнення українських військ" на територію Росії і сказав, що буде доречнішим, якщо українці самі скажуть про свої військові операції. До того ж додав, що Вашингтон зосередиться над "забезпеченням Збройних сил України усім необхідним для самозахисту".

"Хотів би додати, що нічого не змінилося в нашій політиці щодо дозволу чи заохочення ударів або атак на території Росії з використанням зброї, наданої раніше США, а саме щодо спрямування її проти неминучих загроз по той бік кордону", – зауважив Кірбі.

І зазначив, що Сполучені Штати звернулися до "українських колег, щоб мати трохи більше розуміння щодо ситуації в Курській області".

Тим часом у Держдепі заявили, що Україна не повідомляла їх про операцію в Курській області. Проте в цьому "немає нічого незвичного". Мовляв: це війна, яку веде Україна.

"Ми надаємо їм обладнання та консультації. Але коли справа доходить до повсякденної тактики, то іноді ми спілкуємося з ними, іноді ні. І доречно, щоб вони самі ухвалювали ці рішення", – сказав на брифінгу речник Держдепу Метью Міллер.

Водночас спікер Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано також відреагував на ці події. Так, у коментарі "Суспільному" пояснив, що згідно з міжнародним правом Україна має законне право захищатися, в тому числі завдаючи ударів по агресору на його території.

"ЄС продовжує повністю підтримувати законне право України на захист від російської агресії та її зусилля з відновлення суверенітету і територіальної цілісності", – прокоментував Стано події в Курській області.

Яка зараз ситуація у Курській області?

У Курській області на другу добу боїв ввели режим надзвичайної ситуації. Про це пишуть росЗМІ з посиланням на місцеву владу, яка стверджує, що в прикордонних районах області зберігається "складна оперативна ситуація".

Також повідомляють, що Росія нібито втратила повний контроль над територією площею до 350 кв. км у Курській області, а ЗСУ начебто захопили кілька населених пунктів.

Крім того, російські пабліки ширили інформацію, що ЗСУ захопили газовимірювальну станцію "Суджа" в Курській області (станція є ключовим прикордонним обʼєктом для транспортування російського газу до Європи, – ред.). Однак офіційного підтвердження щодо цього ні з боку ЗСУ, ні коментарів від місцевої влади не було.

РосЗМІ невпинно писали й про те, що нібито українські війська після прориву кордону РФ в Курській області зайшли в глиб країни на 15–25 км і припускали, що можуть підійти й до Курської АЕС. Наче ЗСУ знаходяться приблизно за 76 км від станції. А вночі Курчатов, де розташована АЕС, атакували БпЛА. Але в керівництва станції немає плану у разі удару, розповів анонімно росЗМІ один із працівників станції. Інструкцій у разі атаки не дали, евакуацію теж не планують. А серед співробітників Росгвардії, які охороняють Курську АЕС, лишилися одні жінки.

відкриті джерела

Разом з тим повідомили окупанти й про загибель одного з найбільш відомого так званого російського воєнкора Євгенія Поддубного в Курській області. Попередньо, нібито в його автівку влучив FPV-дрон.

Диктатор Путін теж прокоментував ситуацію в Курській області, де росіяни повідомляли про прорив українських військ. Каже, що це "масштабна провокація" з боку України.

Тим часом журналісти "Радіо Свобода" опублікували супутниковий знімок руйнувань на автомобільному прикордонному пункті пропуску "Суджа" в Курській області.

Радіо Свобода

Що передувало?

6 серпня у Курській області, яка межує з Сумською (Україна), заявили про прорив кордону. Росіяни нарікали, що на територію регіону до Суджанського району заїхали українські війська на танках та іншій бронетехніці. Там розпочалися бойові дії.

Уже вранці 7 серпня загарбники заявили, що "українські формування захопили кілька сіл біля Суджі", а сам районний центр зазнав численних обстрілів та руйнувань. 

Читайте також:
Найбільший ризик масових протестів серед найрозвиненіших країн спостерігається в Туреччині, РФ і США, – Bloomberg
Новий замах на Трампа: Що відомо про стрілянину біля гольф-клубу, де перебував колишній президент США
Пішли в наступ у Курській області, натомість зупинилися у Покровську: Британська розвідка проаналізувала дії РФ за минулий тиждень
ЗСУ продовжують просуватися у Курській області, – ISW