Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

У мережі з'явилось фото з тілом, ймовірно, українського полоненого без голови та кінцівок: Омбудсмен відреагував

Лубінець звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У мережі з’явилося фото, ймовірно, із тілом українського полоненого, якому росіяни відрізали голову та кінцівки. На це вже відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець.

"Це не просто порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, це поведінка нелюдів! Зазначу, що відповідно до норм міжнародно гуманітарного права, жодного військовополоненого не можна піддавати фізичному каліченню, насиллю чи вбивству", – написав він.

Лубінець додав, що терміново звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста та Організації Об'єднаних Націй, аби вони зафіксували чергове порушення прав людини зі сторони РФ. А також до українських правоохоронних органів, щоб вони перевірили особу вбитого полоненого та факт цього злочину.

"Окремо зазначу, що війна, яка триває зараз, – гібридна. Розповсюджуючи схожі фото та відео соціальними мережами й вчиняючи такі дії, Росія хоче залякати українців як цивільних, так і військових. Нібито дивіться, на що ми здатні. Але, дивлячись на такі кадри, зрозуміло одне: таке забути та пробачити неможливо! За злочини – повинне бути покарання!" – каже він.

Страти, про які стало відомо широкому загалу

Від початку повномасштабного вторгнення окупанти стратили щонайменше 61 українського військовополоненого. Про підозри у цій справі повідомлено лише чотирьом росіянам, винесено один вирок суду.

Генпрокурор Андрій Костін повідомив, що понад 2200 українських військових, які перебували в російському полоні, піддавались тортурам – окупанти катують їх, утримують у нелюдських умовах, морять голодом, відмовляють у медичній допомозі, б’ють за українську мову та вдаються до інших способів фізичного насильства.

Загалом з початку повномасштабної війни зареєстровано 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими. Також розслідують 27 проваджень за фактами страти 61 захисника, повідомлено про підозри чотирьом окупантам. Дві справи скеровано до суду, вже є перший вирок.

За даними міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch, з грудня 2023 року російські загарбники, ймовірно, стратили щонайменше 15 українських військовослужбовців при спробі здатися в полон.

Взимку цьогоріч росіяни розстріляли українських військових, які здавалися в полон. Черговий воєнний злочин трапився 24 лютого 2024 року в Бахмутському районі.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP