Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

У двох містах України з’явиться ін’єкційний препарат доконтактної профілактики ВІЛ

Зараз антиретровірусні препарати отримують 118 тис. 348 українців
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Україна отримала інноваційний препарат доконтактної профілактики ВІЛ, призначений людям, які мають підвищений ризик інфікування ВІЛ. Наразі препарат буде доступний в Києві та Львові, повідомляють у пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

За даними відомства, ін’єкційний каботегравір (CAB-LA) вводиться внутрішньом’язово й призначається людям, які мають підвищений ризик інфікування ВІЛ.

CAB-LA – це новий антиретровірусний препарат для профілактики ВІЛ. Його перевагою є тривала дія, що дає змогу приймати препарат рідше, ніж щоденні таблетки.

Україна ж отримала ці ліки в межах надзвичайної ініціативи президента Сполучених Штатів Америки з надання допомоги в глобальній боротьбі з ВІЛ/СНІДом у світі.

"Доконтактна профілактика є одним з доказових методів контролю за епідемією ВІЛ-інфекції у світі. За останні три роки кількість людей, які отримують доконтактну профілактику в Україні, зросла втричі. Це сучасний інноваційний препарат, який після завершення реєстрації буде доступний у медзакладах двох міст – у лікарнях Києва та Львова", – розповів заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

У МОЗ також додають, що зараз антиретровірусні препарати отримують 118 тис. 348 українців, ще 7 тис. 943 отримують лікування у країнах ЄС.

Новини за темою: Наглядові ради в Україні: З'явилася можливість прозоро контролювати медзаклади

Ситуація з ВІЛ в Україні

У 2023 році профілактика, діагностика та лікування ВІЛ-інфекції були доступні пацієнтам у 322 медзакладах по всій країні. На 2024 рік договори із НСЗУ на забезпечення медичних послуг для пацієнтів із ВІЛ уклали 367 закладів охорони здоров’я. В Україні майже вдвічі зросла кількість обстежень за допомогою швидких тестів (до 1 257 646 у 2023 році проти 647 тис. 949 у 2022-му).

За результатами 2023 року обсяг обстежень на ВІЛ в медзакладах України зріс майже на 40% (це 2 250 940 обстежень у 2023 році проти 1 612 841 за підсумками 2022 року).

Крім того, за даними Центру громадського здоров’я України, у 2023 році виявили 12 тис. 925 випадків ВІЛ, призначено АРТ 10 тис. 836 особам. А станом на 1 січня в Україні 118 348 людей, які живуть з ВІЛ, отримують антиретровірусну терапію.

До речі, раніше ми писали про те, що в Україні важкохворі пацієнти, які брали участь у клінічних дослідженнях, отримають доступ до інноваційних ліків, яких чекали два роки. Ці препарати за програмою "Ліки зі співчуття" надаватимуть як від держави, так і приватних фармацевтичних компаній безоплатно. Однак останні мають сплачувати за це ще й значну суму в держбюджет.

Читайте також:
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
П’ятьом киянам, які спалили три автівки військових у столиці, оголосили підозру
В Україні відкрили Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу
У Києві завершили роботи між станціями метро "Деміївська" та "Либідська"