Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

У чиновників є безліч причин знищити ваш бізнес. І одна людина, яка за цим стоїть

Джерело: TAK TV

В Україні з вересня має запрацювати урядова програма грантів на розвиток бізнесу для молоді віком до 25 років, обіцяє президент Володимир Зеленський.

Утім, на цьому казка закінчується і починається сувора і невблаганна реальність. А в ній – Бюро економічної безпеки, Державне бюро розслідувань, Податкова служба, правоохоронці, спецслужба, влада. Кожен з них вже має свої напрацювання, "як отримати від бізнесу їхнє чесно зароблене". А головне – знають, хто може позитивно "кивнути".

"20 років ми його (бізнес) робили, 300 мільйонів туди вклали і тут всім було добре. І раптом під час війни стало погано… Комусь ці гектари знадобилися. І коли ви подивитесь на фабулу кримінальної справи – це стаття 364 Кримінального кодексу – недбальство держслужбовця. Тобто чи він неправильно інвестконкурс зробив, чи неправильно його контролював? Але мали знайти держслужбовця, арештувати у нього майно, долучити його до кримінальної справи. Однак ми бачимо у фабулах, що держслужбовця не шукають зовсім. А їм треба що? Довести до банкрутства підприємство, щоб ми приповзли домовлятися", – говорить Юрій Зозуля, інвестор та засновник екстрим-парку "Х-Парк".

Загалом цей випадок не єдиний. Бізнес-спільнота стверджує, що силовики й далі використовують кримінальні провадження, щоб вимагати хабарі. Але приблизно 80% справ проти бізнесу не отримують вироків або не доходять до суду.

"В останній час я бачу, що в цілому в державі є бажання велике – це вичавити з бізнесу максимум. Тобто з тих, хто працює. Тобто ніякі такі міри не приймаються по скороченню штатів там… Ну населення стало об’єктивно набагато менше… Тобто нічого стосовно оптимізації державного апарату не відбувається, а все, як завжди, перекладається на бізнес. Тобто, на жаль, у всьому винуваті буржуї, куркулі…", – додає Віктор Московченко, власник компанії "Медінова", член ГО "Маніфест42".

До того ж українські чиновники під час війни не гребують набивати власні кишені навіть з благодійних коштів. Історія з відбудовою "Охматдиту" тому яскравий приклад. Нагадаю, журналісти-розслідувачі встановили, що серед понад десяти компаній, що претендували на відбудову лікарні, на комерційному конкурсі обрали переможцем запорізьку фірму, чия пропозиція, як твердять журналісти, була однією з найдорожчих.

Розголос цієї ситуації зробив свою справу – тепер громадський контроль за всіма процесами відбудови "Охматдиту" здійснюватиме Рада з відновлення – це представники благодійників, які зробили найбільші пожертви, проєктів міжнародної технічної допомоги, дипломатичних установ іноземних держав, міжнародних та міжурядових організацій і фондів.

До речі, одна з найлюбленіших сфер для оборудок у наших корупціонерів - це саме медицина. І якщо ти не "поділився", або перейшов дорогу якійсь "кишеньковій" фірмі - за тобою можуть прийти. Часто після такого досвіду чесні виробники і постачальники намагаються обходити державні тендери стороною, а заробляють на здоров'ю українців ті, хто домовився і поділився.

"Ми працюємо з бюджетом, тому що ми займаємося медичним обладнанням, медичними технологіями. Відповідно у нас основні клієнти - це державні лікарні. І ви знаєте є там такі стандартні форми “заходу” силовиків - це, знаєте, те що завищують ціни. Ну насправді ми, наприклад, в тендері не брали участь, а ми продали ділеру обладнання і він вже зробив вкладки, які він там далі постачав. При чому, ціна на це обладнання, десь 4500 євро - це ціна європейська, а наша - 3800. Зробили експертизу за два дні. А ви знаєте, що серйозна експертиза менш, ніж за два тижні не робиться. Написали, що має коштувати 57 тисяч гривень це обладнання за одиницю… При чому там взагалі не рахувалися якісь технічні характеристики…", - зазначає Віктор Московченко, власник компанії "Медінова", член ГО "Маніфест42".

Цікаво, що українські підприємці потерпають не тільки від надуманих справ. Іноді, так звані правоохоронці, вдаються до свавільських методів 90-х. Просто відібрати готівку, "прикривши" це все слідчими діями.

"у нас у ділера прокурор просто взяв 101 тисячу 250 євро і сказав одразу, що "я поїду на ці гроші відпочивати". І та людина була перелякана і записала в протокол обшуку, що отаке верзе прокурор… І воно все зникло, бо я не знаю, чи суд він в долі чи на компроматі, але вони не знімали арешт з цих речових доказів, які не мали відношення до цієї справи…", - каже Московченко.

Бізнес більше не вірить, що покарають винних, тому об'єднується, аби протистояти свавіллю. І навіть складає списки тих, хто заважає працювати і нищить український бізнес. Прізвища всім давно відомі, часто – ще з часів Революції Гідності. Зокрема, суддя вже ліквідованого ОАСКу Павло Вовк, суддя Печерського районного суду Києва Олег Білоцерківець (обидва з сумнівною репутацією) та інші.

Але фігурантів цього списку пов'язує одна людина. За інформацією "Української правди" та "Громадського", силовики та судді, які причетні до тиску на бізнес, пов'язані з однією людиною – заступником керівника Офісу президента України Олегом Татаровим.

Про тиск на бізнес та сірі схеми на митниці відкрито говорять наші західні партнери та донори.

"На "сірих" ринках сигарет, алкоголю або електроніки, яка може бути продана на великому ринку, також є величезне джерело прибутку. І тому ми заохочували український уряд зосередитися на цьому в першу чергу", - зазначала Пенні Пріцкер, cпецпредставниця США з питань економічного відновлення України.

Про важливість боротьби з корупцією регулярно нагадують й західна преса та високопосадовці.

Але найточнішим мірилом ситуації в Україні є самі українці. Вони ж, в свою чергу, вважають корумпованими митницю, народних депутатів і уряд. Такі результати опитування проведеного у травні Національним Демократичним Інститутом та Київським міжнародним інститутом соціології.

Людям пропонували назвати до трьох сфер де, на їхню думку, найбільше поширена корупція. Тож, понад половина - 51% опитаних - назвали митницю, трохи менше (48%) – Верховну Раду. Третина українців (32%) вважають корумпованим уряд. 27% переконані, що корупція процвітає у поліції.

Детальніше – у нашому сюжеті.

Читайте також:
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет
У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7%
Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль
Про податки, корупцію, гральний бізнес та боротьбу з тіньовою економікою. Розмова з нардепкою від "ЄС" Ніною Южаніною