Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

На Донеччині оголосили примусову евакуацію дітей ще в семи населених пунктах

01.06.2023 19:25 192
Всього планують вивезти 239 дітей
Джерело: відкриті джерела

В Донецькій області оголосили примусову евакуацію дітей з семи населених пунктів, всього планують вивезти 239 осіб. Про це інформує пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Примусову евакуацію дітей проведуть у місті Залізне, в селищах Нью-Йорк і Північне, а також у селах Костянтинівка, Іванопілля, Миколаївка та Подільське.

В Мінреінтеграції зазначили, що евакуйовані діти в супроводі одного з батьків або ж законного представника будуть забезпечені безкоштовним прихистком, соціальними гарантіями, гуманітарною допомогою і психологічною підтримкою.

Новини за темою: Депортованим українським дітям у РФ змінюють імена та дати народження, – Верещук

Рішення щодо евакуації було прийняте на засіданні Координаційного штабу з питань проведення обов’язкової евакуації населення в умовах воєнного стану під керівництвом віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

"Члени Коордштабу одностайно підтримали рішення Донецької ОВА про оголошення обов’язкової евакуації 239 дітей із семи населених пунктів Донеччини, де безпекова ситуація залишається критичною", – йдеться в повідомленні Мінреінтеграції.

Що відомо про примусову евакуацію дітей?

7 березня Кабінет міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. 

"Таке рішення було ініційоване та розроблене Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення", – йдеться в повідомленні.

Підставою для проведення обов’язкової евакуації відтепер є рішення обласних військових адміністрацій, погоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення.

Обов’язкова евакуація у примусовий спосіб дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

Діти, що опинилися у зоні проведення бойових дій, не можуть самі про себе подбати. Тому вся відповідальність за них – на дорослих. Відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається. Адже йдеться про її життя.

"Обов’язок держави – оберігати життя і здоров’я дитини. Прийняте сьогодні рішення має спонукати батьків більш зважено підходити до питання евакуації їхніх дітей. Якщо дорослі не спроможні подбати про безпеку дитини, то це має зробити держава", – прокоментувала Верещук.

Наразі під відповідні критерії застосування примусової евакуації дітей із зон бойових дій підпадає тільки Бахмут.

Дітей у батьків не забиратимуть

У Міністерстві уточнили, що про фізичний примус не йдеться, але відмовитись від евакуації не можна.

"Не йдеться про відбирання дітей у батьків. Не йдеться про застосування фізичного примусу. Але юридична особливість примусової евакуації дітей полягає у тому, що принаймні один з батьків не має права відмовитись від евакуації й має супроводжувати дитину під час евакуації", – зазначила очільниця відомства Ірина Верещук.

Також вона наголосила, що слід пам’ятати про статтю 166 Кримінального кодексу, згідно з якою батьків може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за свідоме піддання дитини фізичній небезпеці.

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян