Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Туреччина подала заявку на вступ до БРІКС

Заявку можуть розглянути вже в жовтні
Джерело: відкриті джерела

Туреччина офіційно подала заявку на приєднання до БРІКС. Її можуть розглянути вже в жовтні. Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела.

За словами співрозмовника, Анкара пішла на такий крок кілька місяців тому, оскільки розчарувалася через відсутність прогресу в приєднанні до Європейського Союзу (Туреччина веде переговори про вступ до ЄС з 2005 року). Причина також у розбіжностях із деякими членами НАТО, коли Анкара продовжила підтримувати тісні зв'язки з Росією після її повномасштабного вторгнення в Україну.

Питання про розширення БРІКС може бути обговорено під час саміту в російській Казані 22–24 жовтня. Приєднатися до групи хочуть Малайзія, Таїланд і союзник Туреччини – Азербайджан.

Новини за темою: Аргентина не приєднається до БРІКС, до якого належить Росія. Яка причина?

Як відомо, БРІКС є економічною організацією, створеною 2006 року. Туди входять Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР, Єгипет, Ефіопія, Іран та Об'єднані Арабські Емірати. БРІКС позиціонує себе альтернативою таким інститутам, як Світовий банк і Міжнародний валютний фонд.

За словами джерел, Анкара вважає, що приєднання до БРІКС допоможе їй поліпшити економічне співробітництво з Росією та Китаєм, а також стати торговельним каналом між ЄС та Азією. І водночас бути центром експорту газу з РФ і Центральної Азії.

Нагадаємо, раніше Сполучені Штати Америки попередили Туреччину стосовно наслідків за експорт військового обладнання у РФ. Влада США говорить про вимоги припинити постачання мікросхем та інших деталей, які використовують у російській військовій техніці.

Читайте також:
Найбільший ризик масових протестів серед найрозвиненіших країн спостерігається в Туреччині, РФ і США, – Bloomberg
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет
У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7%
Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль