Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

"Тефлоновий Марк" на прізвисько "Гудіні". Що ми знаємо про нового генсека НАТО?

Ера Столтенберга в альянсі, яка тривала довгих десять років, добігла кінця. Поговоримо про його наступника – людину, чиє ім'я добре знайоме багатьом українцям. В хорошому сенсі цих слів
Новий генсек НАТО Марк Рютте
Джерело: Reuters

Його звати Марк Рютте. Йому 57 років. Він експрем'єр-міністр Нідерландів. І сьогодні, 1 жовтня 2024 року, він отримав від колишнього генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга молоток. 

Цей предмет у 1963 році блок отримав у подарунок від Ісландії. Його передача з рук Столтенберга до Рютте означала передачу повноважень. 

"Він використовується на спеціальних зустрічах НАТО. Востаннє він був використаний, коли у нас була міністерська зустріч у старій штаб-квартирі альянсу. І сьогодні ми знову використовуємо його", – цитує Столтенберга "Європейська правда".

Після цих слів Рютте зайняв місце керівника Північноатлантичної ради. І вже встиг створити акаунт у соцмережі Х, де в першому ж дописі назвав НАТО "найуспішнішим військово-політичним альянсом в історії". 

Добре, а ким можна назвати Рютте? 

"Тефлоновий Марк" та "Гудіні"

відкриті джерела

Тефлон – найбільш слизький матеріал на Землі, високостійкий до вологи, жирів, ультрафіолету, кислот та лугів. Простіше кажучи, до нього нічого не прилипає. 

Власне, з цього опису неважко здогадатись, чому таке прізвисько закріпилось за Рютте. Він, як і більшість політиків, час від часу втрапляв в неприємні та місцями відверто кризові ситуації. Але кожного разу вибирався з них без серйозних для себе репутаційних втрат. 

Біограф нового генсека НАТО Шейла Сіталсінг вважає Рютте своєрідним Гудіні від політики. Легендарний ілюзіоніст запам'ятався серед іншого своїми коронними номерами – звільненням від наручників та втечею з камери смертників. 

Подібно до нього, за словами Сіталсінг, Рютте може виплутатися з будь-якої кризи. А такі кризи у його кар'єрі вже були. 

Ось лише один із прикладів. Як пише The Guardian, у 2021 році коаліція на чолі з Рютте пішла у відставку через скандал, спричинений податківцями, які несправедливо звинуватили 20 тисяч сімей у шахрайстві, пов'язаному з субсидіями на догляд за дітьми. Далі були вибори і партія Рютте не просто залишилась у парламенті, вона навіть збільшила кількість своїх місць. 

"Друг Трампа"

відкриті джерела

DW зазначає, що у Рютте та Трампа склались "напрочуд позитивні відносини" під час першого президентського терміну Трампа. До того ж колишній глава Сполучених Штатів Америки називав свого нідерландського майже колегу "другом". 

В The Guardian пишуть, що, за даними джерел в Північноатлантичному альянсі, Рютте запобіг майже катастрофі на саміті блоку у 2018 році в Брюсселі, коли Трамп підіймав черговий скандал щодо витрат на оборону (якщо хто призабув, це класична претензія Трампа, що США витрачають на НАТО більше коштів, ніж Європа, – ред.)

А ще, як пишуть в ЗМІ, він радив союзникам припинити "нити і скаржитися на Трампа", тому що Європа має працювати "з тим, хто на танцполі".

"Прихильник України"

Офіс Президента

Одним із пріорітетів Рютте, озвучених ним під час "програмного" виступу у Північноатлантичній раді, є Україна. 

"Ми повинні виконати пакет зобов'язань, даних на Вашингтонському саміті. Командування, фінансова підтримка та незворотність шляху України до членства в альянсі. І ми маємо зберегти підтримку в майбутньому. Тому що місце України – в НАТО", – заявив він. 

Можна впевнено стверджувати, що підтримка України – це послідовна позиція нового генсека Північноатлантичного альянсу, яка сформувалась ще до повномасштабного вторгнення на фоні терористичної атаки росіян по літаку MH17. 

Вже після початку повномасштабної війни Нідерланди на чолі з Рютте передали Україні зброю та боєприпаси на більш ніж 200 мільйонів євро, у тому числі літаки F-16. Уряд Рютте весь період своєї каденції максимально сприяв захисту України. 

Сам Марк Рютте активно підтримував і, як бачимо, підтримує членство України в НАТО. Хоча, очевидно, і він теж не може назвати жодні конкретні строки. Є надія, що це тимчасово. 

 

 

Читайте також:
Країни НАТО не збиватимуть ракети і дрони над Україною так, як це роблять над Ізраїлем, бо це втягне альянс у війну, – Пентагон
Падіння російських дронів: НАТО посилило моніторинг повітряного простору Румунії
США та інші країни НАТО не хочуть бачити Україну членом альянсу, – Ердоган
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції