Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Суд передав столичний ТРЦ "Гулівер" в управління АРМА

Майно передається виключно в управління, а не для реалізації
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Шевченківський районний суд Києва 3 червня 2024 року розглянув клопотання Офісу генерального прокурора про передачу торгово-розважального центру "Гулівер" в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА). Суддя задовольнив відповідне клопотання. Про це повідомляє пресслужба суду.

"Водночас прокурором в судовому засіданні було уточнено вимоги клопотання в частині вирішення питання виключно передачі майна в управління АРМА, а не для реалізації, а відтак дозвіл на реалізацію зазначеного майна слідчим суддею не надавався", – йдеться у дописі.

Суд також зобовʼязав АРМА періодично перевіряти ефективність управління арештованими активами.

Додатково у суді зауважили, що предметом досудового розслідування у справі є ймовірне ухилення від сплати податків, а також легалізація майна, одержаного злочинним шляхом, в особливо великих розмірах.

Передісторія

З початку повномасштабного вторгнення у 2022 році компанії Віктора Поліщука, що управляють багатофункціональним комплексом "Гулівер", мережею електроніки та побутової техніки "Ельдорадо" й кількома великими складами, перестали обслуговувати кредити перед держбанками. Погашення мало відбутися у 2025-му, однак після кризи 2014–2016 років борг перестав обслуговуватися. Саме в цей період збанкрутував банк Поліщука "Михайлівський", де НБУ зафіксував масштабні махінації з коштами клієнтів. Поліщука серед підозрюваних у цій справі немає.

У травні 2023-го Бюро економічної безпеки повідомило генеральній директорці "Гуліверу" Ірині Круппі про підозру. Слідство заявляло, що протягом 2019–2021 років дирекція торговельного центру уклала низку договорів із підконтрольними субпідрядними товариствами, в тому числі з ознаками "фіктивності" та "транзитності", на отримання різноманітних послуг і придбання матеріальних цінностей тощо.

Фактично до первинних документів було внесено відомості про нібито проведення на території ТРЦ певних робіт, які насправді не здійснювалися, йшлося у повідомленні БЕБ. За даними слідства, це дозволило безпідставно завищити розмір податкового кредиту з податку на додану вартість. Таким чином товариству – власнику ТРЦ вдалося ухилитися від сплати податків на суму понад 145,8 млн гривень та вивести їх у готівку, зазначалося у повідомленні.

9 квітня 2024 року Київський апеляційний суд задовольнив клопотання Офісу генпрокурора і наклав арешт на майно ТОВ "Три О", зокрема на ТРЦ "Гулівер".

Читайте також:
Інформація виглядає некоректною та маніпулятивною: КМДА відреагувала на скандал із доставкою вагонів
Київ переплатив 160 млн гривень за доставку вагонів з Польщі
Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті
Найтеплішим за останні понад 140 років виявився цьогорічний вересень у Києві