Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

США закривають очі на свої компанії, компонентами яких начинені російські ракети

Компоненти, вироблені низкою західних компаній, регулярно виявляють у російських ракетах
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки фактично закрили очі на те, що компоненти для ракет з їхньої держави потрапляють до РФ через посередників. Про це пише Bloomberg.

Видання нагадує, що два роки тому США та їхні союзники ввели експортний контроль, яким заборонили постачання широкого класу технологій до Росії, щоб підірвати її оборонну промисловість. Обмеження зробили незаконними постачання у РФ напівпровідників західної розробки, якщо вони могли бути використані у військових цілях, навіть якщо вони були зроблені в Китаї.

Попри це компоненти, вироблені низкою західних компаній, регулярно виявляють у російських ракетах, наприклад, "Іскандерах". Мова про американські Silicon Laboratories Inc, Texas Instruments Inc., Analog Devices, німецьку Infineon Technologies та американську компанію з китайським капіталом Integrated Silicon Solution Inc. Більшість деталей, що виявлялися, зроблені після повномасштабного вторгнення в Україну.

Bloomberg зазначає, з березня 2022 року в Росію було відправлено мільйони компонентів, вироблених Analog та обмежених експортним контролем Сполучених Штатів. Лише минулого року Росія імпортувала компоненти Analog на суму 326 мільйонів доларів, згідно з аналізом даних про російську торгівлю, проведеним дослідниками Київської школи економіки.

Москва отримує запчастини не напряму, а через посередників, здебільшого такими виступають Китай та Гонконг. Компоненти продаються через авторизованих дистриб'юторів, які потім продають це по всьому світу.

Видання зазначає, що США начебто намагалися зупинити потік компонентів для ракет до Росії, вживаючи жорстких заходів проти цих посередників. Так, у серпні Міністерство фінансів Сполучених Штатів Америки ввело санкції проти 400 суб'єктів за підтримку війни Росії проти України, включаючи низку компаній. При цьому Analog та інші виробники "ракетної начинки" лишилися поза увагою і не потрапили під обмеження.

Analog стверджує, що повністю дотримується експортного законодавства, при цьому не схвалює використання своєї продукції російськими військовими та вживає заходів щодо посилення контролю. Але продукція компанії продовжує надходити до РФ.

Водночас в Україні заявляють, що західні компанії з виробництва напівпровідників нічого не роблять для контролю своїх ланцюжків поставок та припинення потоку чіпів на російські військові заводи.

"Компанії можуть говорити, що вони нічого не продають РФ, що вони просто продають якимсь посередникам. Але це не змінює того факту, що ці деталі потрапляють до Росії у величезних обсягах", – сказав у коментарі виданню голова ГУР Кирило Буданов.

Виявляється, обстрілів могло бути менше або і зовсім не бути, якби РФ не отримувала такі чіпи з-за кордону. 

"Цього не станеться. Усі відводять очі від того, що відбувається", – резюмував керівник ГУР МО України.

Про компоненти західних країн у російських ракетах і дронах говорять не вперше. Так, нещодавно заступниця директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції Наталія Нестор заявила, що у російських ракетах та БпЛА є компоненти, виготовлені у більш ніж 20 країнах.

Раніше повідомлялось, що ракета Х-101 може містити понад 50 різних деталей іноземного виробництва. Вона є однією з найсучасніших крилатих ракет Росії, виробництво якої продемонструвало зростання з 56 ракет на рік до повномасштабного вторгнення до 420 ракет у 2023 році.

А в ракеті, яка влітку прилетіла по лікарні "Охматдит", два компоненти були від швейцарської компанії STMicroelectronics, інші – від американської Texas Instruments, Analog Devices та Intel.

Читайте також:
Венс, що підкрадається, Волз, що зачаївся. Як пройшли найнудніші (з двох останніх) дебати у США
Україна збільшить виробництво дронів та далекобійної зброї наступного року, – Умєров
Пентагон заявив про новий контракт на виробництво бомб для України
У Держдепі США зробили заяву щодо ударів України в глиб РФ