Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

Щоб отримати бронь, людина має заробляти щонайменше 34,5–35 тис. гривень на місяць, – джерела Forbes

Економічне бронювання може принести до 10 млрд гривень на місяць, вважають в Раді
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні знову заговорили про економічне бронювання працівників. Різні моделі економічного бронювання цього року просували в Офісі президента, Кабміні та Верховній Раді. Нині ж Кабінет міністрів готує нову постанову про економічне бронювання, яка нібито синхронізувала напрацювання уряду, парламенту та ОП, пише Forbes.

Модель, яка розглядається зараз, має привʼязку до заробітної плати: аби претендувати на економічне бронювання, людина має офіційно отримувати щонайменше 34 500–35 000 гривень на місяць, кажуть виданню їх співрозмовники в Раді та уряді.

"Безумовно, це позитивне рішення, яке створить рівні та прозорі умови для всіх, але це лише перший раунд. Недолік такої моделі – вона не покриває малий бізнес", – каже голова економічного комітету Дмитро Наталуха.

Як це буде на практиці, нині невідомо. Можемо лише говорити про два сценарії, що розглядаються.

Перший варіант – окрема процедура, яка дозволить військовозобов’язаним отримати бронювання лише на підставі рівня зарплати. Таким механізмом зможе скористатися бізнес, що не підпадає під критерій критичного підприємства.

Другий концепт – критерій заробітної плати додадуть до вже чинної постанови Кабміну №76, за якою бронюються співробітники критичних для економіки підприємств. 

Чому до цього повернулися? Метою економічного бронювання є виведення зарплат "із тіні" та отримання додаткових надходжень до бюджету, заявляють народні депутати та співрозмовники в Офісі президента і уряді.

"В країні близько мільйона осіб призовного віку, про яких держава знає лише їхні ідентифікаційні номери і які фактично перебувають у "тіні" та офіційно не працевлаштовані", – стверджує Наталуха.

Звісно, остаточні цифри – за Мінфіном. Однак нині припускають, що це може приносити до 10 млрд гривень на місяць. Враховуючи, що держбюджету критично не вистачає грошей, можна припустити, що за економічне бронювання взялися, аби перекрити (хоча б частково) певні видатки.

До речі, сьогодні прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд розглядає низку заходів за принципом "воюй або працюй". Роблять це щоб вивести "із тіні" людей, які отримують зарплату "у конвертах" та не сплачують податки.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід