Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Санкції ЄС можуть змусити банки розкрити інформацію про заморожені російські активи

Отримання контролю за масштабами Центрального банку – перший крок до вивчення варіантів потенційного використання цих коштів для сприяння відновленню України
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз готовий змусити банки повідомляти інформацію про активи Центрального банку Росії в рамках останнього пакета санкцій проти Москви за її війну в Україні згідно з проєктом пропозицій, з яким ознайомився Bloomberg.

Отримання контролю за масштабами Центрального банку та інших державних активів, які перебувають під обмеженнями, що були іммобілізовані в ЄС, розглядається як перший крок до вивчення варіантів потенційного використання цих коштів для сприяння відновленню України.

Європейська комісія, виконавчий орган блоку, також запропонувала посилити зобов'язання щодо звітності про заморожені активи, пов'язані з російськими компаніями та фізичними особами, які перебувають під санкціями, та запропонувала накласти штрафи – до 50 000 євро для фізичних осіб та 10% річного обороту для юридичних осіб за ненадання необхідної інформації, йдеться у документах.

Євросоюз має намір ухвалити свій 10-й пакет обмежень наступного тижня до закінчення одного року з початку російського вторгнення. Європейські лідери також прагнули посилити підтримку Києва через обіцянки надати зброю та зустрічі з президентом Володимиром Зеленським – до відновлення наступу найближчими тижнями.

В Україні ж конфісковані активи продаватимуть через електронні аукціони. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, у держбюджеті країни вже є 17 млрд гривень, конфіскованих у російських банків.


Читайте також:
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, - експерт
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян