Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Євробачення-2024": Де та коли дивитися, як голосувати, що змінилося цього року

Пісенний конкурс "Євробачення-2024" пройде у місті Мальме
Джерело: відкриті джерела

Перший і другий півфінали "Євробачення" заплановані на 7 та 9 травня, а грандфінал – на 11 травня. Україну представить дует alyona alyona та Jerry Heil з піснею Teresa & Maria.

Правила

До 2004 року конкурс складався лише з фіналу, але саме тоді створили додатковий раунд кваліфікації – півфінал у четвер, оскільки кількість охочих позмагатися збільшувалася. А у 2008 році додали ще один півфінал, що відбувається у вівторок.

У 2023 році набрали чинності зміни у виборі фіналістів конкурсу. Згідно з правилами, тепер всі країни – окрім "великої п'ятірки" (Франція, Німеччина, Італія, Іспанія і Велика Британія) та господарки конкурсу – мали пройти кваліфікацію півфіналами, і лише по 10 найкращих мали змогу доєднатися до грандфіналу в суботу. Визначати переможців можуть лише телеглядачі.

У 2024 році до правил внесли ще кілька змін. Якщо раніше країни "великої п'ятірки" та країна-переможниця виступали лише у фіналі, то тепер вони вперше будуть наживо виступати під час півфіналів.

Тому в першому півфіналі 7 травня виступлять Німеччина, Швеція (як переможниця конкурсу у 2023 році) та Велика Британія. А у другому півфіналу 9 травня слід очікувати виступів Франції, Італії та Іспанії.

Голосування

Система голосування в конкурсі змінювалася протягом років. Поточна система діє з 2016 року.

У журі та телеглядачів є свій набір балів. Спочатку речники країн (у 2024 році оцінки від України оголошуватиме Джамала) називають 12 балів від журі, інші оцінки – від 1 до 8 та 10 – просто показуються на екрані. Після цього оголошують бали телеголосування – від найменшої оцінки до найвищої. Так, на відміну від попередніх років, стає зрозуміло, хто переможе, тільки на останніх хвилинах оголошення результатів.

Важливо пам'ятати, що країни можуть проголосувати за учасників свого півфіналу, а от у грандфіналі голосувати можуть всі країни, які беруть участь у цьогорічному "Євробаченні".

У 2024 році впровадили зміни щодо часу глядацького голосування у грандфіналі.

У суботу, 11 травня, голосування розпочнеться безпосередньо перед початком виступу першого учасника. Глядачі вдома зможуть не чекати до завершення всіх виступів, щоб віддати свої голоси, як це було з моменту запровадження публічного голосування в 1997 році (за винятком 2010-го та 2011 років, коли голосування також розпочалося на початку дійства).

Ще одне нововведення: фани з країн, що не беруть участі в "Євробаченні", матимуть 24 години, щоб проголосувати за пісні, які їм до вподоби. Голосування для них почнеться перед початком кожного з живих шоу. Онлайн-голосування для решти світу стартуватиме одразу після завершення другої генеральної репетиції для кожного півфіналу та великого фіналу попереднього вечора й триватиме до початку живих шоу.

Швеція приймає "Євробачення-2024"

У 2024 році "Євробачення" пройде у місті Мальме, Швеція. Це вже втретє, коли Мальме прийматиме шоу після 1992-го та 2013 років, і це буде перший раз, коли конкурс не будуть проводити у столиці країни-господарки протягом п'яти років поспіль.

Сама Швеція прийматиме конкурс всьоме. До цього крім Мальме вона влаштовувала конкурс у Стокгольмі в 1975-му, 2000-му і 2016 роках та у Гетеборзі в 1985 році.

Вестиме "Євробачення" у 2024 році уже втретє телеведуча Петра Меде, а компанію їй складе акторка Малін Акерман.

Організатори також анонсували, хто виступить в інтервал-актах у двох півфіналах конкурсу 7 та 9 травня:

– у першому півфіналі 7 травня виступить шведський співак Беньямін Інгроссо, який брав участь у "Євробаченні-2018" у Лісабоні;
– у другому півфіналі 9 травня в інтервал-акті виступить переможниця "Євробачення-2005" Єлена Папарізу, яка представляла Грецію, переможниця конкурсу 2003 року, турецька співачка Сертаб Еренер та переможниця "Євробачення-1997", шведська співачка Шарлотта Переллі.

Де і коли дивитися

У 2024 році півфінали відбудуться у вівторок, 7 травня, та в четвер, 9 травня. Україну представлятиме дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею Teresa & Maria. Вони виступатимуть у першому півфіналі під номером п'ять.

Грандфінал пройде в суботу, 11 травня, на арені Мальме. В Україні півфінали та фінал конкурсу транслюватимуть:

  • сайт "Суспільне Культура";
  • сайт "Суспільне Євробачення";
  • телеканал "Суспільне Культура", а також можна послухати наживо на "Радіо Промінь".

Учасники

У 2024 році в "Євробаченні-2024" візьмуть участь 37 країн. Склад країн-учасниць цього року майже не змінився: 36 представників будуть такими ж, як у 2023-му.

У першому півфіналі виступатимуть Україна, Кіпр, Польща, Сербія, Литва, Хорватія та Ірландія. Словенія, Ісландія, Фінляндія, Португалія, Люксембург, Австралія, Азербайджан і Молдова.

А у другому – Австрія, Мальта, Швейцарія, Греція, Чехія, Албанія, Данія, Вірменія, Ізраїль, Естонія, Грузія, Нідерланди, Норвегія, Латвія, Сан-Марино та Бельгія.

У січні 2024 року стало відомо що Румунія не братиме участі у "Євробаченні-2024" Суспільний мовник Румунії – SRTv – відклав свою участь у конкурсі на наступний рік.

У телекомпанії уточнили, що цього року мовник виділяє значні кошти на інші пріоритетні виробництва та проєкти.

Це, зокрема, трансляція літніх Олімпійських ігор у Парижі, продовження автоматизації мовлення каналів SRTv, інвестиції в систему виробництва новин та інші проєкти з модернізації.

Люксембург візьме участь у конкурсі вперше після 30-річної перерви.

Велике Герцогство п'ять разів очолювало рейтинг конкурсу та наразі посідає третю сходинку за кількістю перемог, здобутих країною на "Євробаченні".

Цікаво, що номер для конкурсу для співачки Tali, яка представлятиме країну цьогоріч, поставить український режисер Герман Нєнов.

Саме він торік був креативним директором на "Євробаченні-2023" у Ліверпулі та креативним директором нацвідбору на "Дитяче Євробачення".

Україна на "Євробаченні-2024"

Україну у 2024 році представлятиме дует реперки alyona alyona та співачки Jerry Heil. Вони з піснею Teresa & Maria виступлять у першій половині першого півфіналу.

На нацвідборі за результатами глядацького голосування у застосунку "Дія" за музиканток проголосувало 1 167 176 українців, що дало їм 11 балів від глядачів та принесло впевнену перемогу.

Jerry Heil уже двічі брала участь у нацвідборі – у 2020-му та 2022 роках. А от для реперки alyona alyona це дебют.

Номер для співачок поставила українська режисерка, номінантка на "Ґреммі" за найкраще музичне відео Таню Муіньо.

Jerry Heil та alyona alyona зазначають, що ця співпраця вчергове підкреслює ідею пісні, з якою співачки представлятимуть Україну на конкурсі у Мальме, – "єдність людей, єдність жінок, дів".

Нагадаємо, у березні Шведський мовник SVT оголосив про зміну в правилах на "Євробачення-2024". Тепер голосування триватиме довше, а перші живі виступи представників "Великої п’ятірки" та країни-переможниці минулорічного "Євробачення" відбуватимуться не у фіналі, а в півфіналах конкурсу разом з іншими учасниками.

Читайте також:
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який представляє себе небінарною особою
Фінал "Євробачення-2024": Онлайн-трансляція пісенного конкурсу
Україна другою виступить у фіналі "Євробачення-2024"