Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок

У країн – членів Євросоюзу є три роки з моменту набрання чинності законом, щоб перенести його в національне законодавство
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Рада Європейського Союзу дала зелене світло директиві ЄС щодо боротьби з насильством щодо жінок і домашнім насильством. Закон вимагає від усіх країн Євросоюзу криміналізувати калічення жіночих статевих органів, примусові шлюби та кібернасильство. Про це йдеться на офіційному сайті Євроради.

Новий закон зобов'язує криміналізувати такі злочини, як калічення жіночих статевих органів, примусові шлюби, обмін інтимними зображеннями без згоди, кіберпереслідування, а також підбурювання до ненависті чи насильства в інтернеті.

За ці злочини передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком від одного до п'яти років.

"Директива також містить великий перелік обтяжуючих обставин, таких як вчинення злочину проти дитини, колишнього чи теперішнього подружжя або партнера, представника влади, журналіста чи правозахисника, які тягнуть за собою більш суворе покарання", – йдеться у повідомленні.

Крім того, директива містить детальні правила щодо заходів допомоги та захисту, які держави-члени повинні надавати жертвам.

Зазначається, що жертвам насильства над жінками та домашнього насильства стане легше повідомити про злочин. Як мінімум повідомляти про кіберзлочини можна буде онлайн.

"Країни ЄС також повинні вжити заходів для того, щоб дітям допомагали професіонали. Коли діти повідомляють про злочин, вчинений кимось із батьківською відповідальністю, органи влади повинні вжити заходів для захисту безпеки дитини, перш ніж повідомити ймовірного злочинця", – заявили в Єврораді.

З метою захисту приватного життя жертви та запобігання повторній віктимізації держави-члени повинні також забезпечити, щоб докази, пов'язані з минулою сексуальною поведінкою жертви, були дозволені в кримінальному провадженні лише тоді, коли вони є доречними та необхідними.

Країни Євросоюзу мають три роки з моменту набрання чинності директивою, щоб перенести її в національне законодавство.

Варто додати, що дані Європейської комісії свідчать, що кожна третя жінка у 27 країнах блоку зазнала певного виду насильства, часто з боку інтимних партнерів. Крім того, 600 тисяч жінок у Європі живуть з наслідками каліцтва жіночих статевих органів.

Також нагадаємо, що в Україні діє перший портал повідомлень про матеріали, пов'язані із сексуальним насильством над дітьми в мережі, – StopCrime. Інформувати про можливий злочин на тему сексуального насильства над дітьми в інтернеті можна анонімно.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
На Закарпатті під час сварки чоловік підпалив 10-річного сина своєї співмешканки: Дитина померла в реанімації
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених