Втрати росіян: 6 3 9 4 8 0 (+1340)
USD
НБУ
41.44
Готівка
41.65
EUR
НБУ
46.24
Готівка
46.60

Рада розгляне законопроєкт про заборону УПЦ МП на першому пленарному засіданні у серпні

Щонайменше 150 нардепів від "Слуги народу" проголосують "за"
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада розгляне законопроєкт №8371 про заборону діяльності УПЦ МП в Україні на першому пленарному засіданні в серпні. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, передає "РБК-Україна".

Він зазначив: вже відомо, що щонайменше 150 нардепів від "Слуги народу" проголосують "за".

"Це багато, і цього достатньо, щоб законопроєкт пройшов в залі разом з голосами інших фракцій і груп. Бо деякі депутати, які на першому читанні ще вагалися, не проголосували, вже навіть підписи поставили, а хтось публічно запевнив, що підтримає законопроєкт у другому читанні. Як би важко не було, але 240, а то й більше голосів, точно є", – каже він.

Проте у фракції є і противники документа.

Передісторія

Нагадаємо, СБУ із середини листопада 2022 року проводила обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ МП кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборонення повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували проти намісника Києво-Печерської лаври Павла, ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. На початку січня 2023 року президент Зеленський призупинив громадянство низки священників УПЦ МП. Зокрема, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручила підозру у держзраді.

В тому ж місяці Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України. На Різдво за григоріанським календарем митрополит ПЦУ Епіфаній провів у лаврі перше богослужіння

Ще у жовтні 2023 року ВР України ухвалила законопроєкт про заборону Української православної церкви Московського патріархату та інших релігійних організацій, пов'язаних із Росією, у першому читанні. А в березні цьогоріч року комітет рекомендував Раді підтримати вищезгаданий законопроєкт й у другому читані.

Читайте також:
Податки підвищать: Верховна Рада підтримала законопроєкт у першому читанні
Матвій Бідний офіційно став міністром молоді та спорту України
Олексія Кулебу призначили міністром розвитку громад та територій
Ольгу Стефанішину призначили на посаду віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністра юстиції