Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

У російському СІЗО помер військовополонений з "Азову" Олександр Іщенко. Оновлено

Причина смерті наразі невідома
Олександр Іщенко
Джерело: відкриті джерела

У російському СІЗО, що знаходиться у місті Ростов-на-Дону, помер український військовий полку "Азов" Олександр Іщенко, якого росіяни разом з іншими українцями взяли в полон у Маріуполі. Про це повідомив кореспондент "Медіазони" із засідання Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону, яке розглядає справу Іщенка та ще 23 азовців.

Документів, які підтверджують смерть підсудного, СІЗО надати суду ще не встигло. Точна дата і причина смерті поки що теж невідомі. На сьогоднішньому засіданні суд закінчив вивчення доказів у справі, але до дебатів не перейшов, щоб дочекатися з ізолятора документів про загибель Іщенка. Дебати мають відбутися 7 серпня.

Що каже омбудсмен?

Смерть Іщенка підтвердив омбудсмен Дмитро Лубінець у Telegram.

"Зі слів доньки Захисника України, він помер 9 днів тому. Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті громадянина України. Тож із негайним листом звернувся до уповноваженої з прав людини в РФ, аби вона розібралася у трагічній смерті військовополоненого, якого утримувала російська сторона, та повідомила мені обставини і причину смерті Олександра Іщенка", – йдеться в повідомленні.

Крім того, він повідомив про цю трагедію МКЧХ та ООН, аби організації зафіксували факт загибелі військовополоненого і звернули увагу на умови утримання українських полонених захисників.

Справа Іщенка

Олександру Іщенку було 55 років, він був одружений. 25 лютого 2022 року Іщенко вступив у територіальну оборону полку спеціального призначення "Азов" як військовий водій. Навесні 2022 року в Маріуполі він потрапив до російського полону, а потім став фігурантом кримінальної справи разом із ще 23 українцями. У справі проходять дев'ять жінок, більшість із них – кухарі, які готували їжу для військовослужбовців полку "Азов". Росіяни звинувачують цих людей у насильницькому захопленні влади та в участі у діяльності терористичної організації.

Смерті в російських тюрмах

Цьогоріч у російському слідчому ізоляторі помер громадянин України Віктор Демченко. Російський режим звинувачував його у "шпигунстві".

Минулого року у слідчому ізоляторі російського міста Новочеркаськ помер кримськотатарський активіст Джеміль Гафаров.

Така ж доля спіткала українця Костянтина Ширінга, якого незаконно звинуватили у "шпигунстві". Він помер у колонії №5 у місті Новотроїцьк Оренбурзької області Росії. Політв'язень потребував операції на серці, проте росіяни так і не надали йому необхідну медичну допомогу.

Читайте також:
Україна повернула з російського полону ще 103 українських військових. Фото
Росія засудила полоненого українця до 24 років колонії
Через розстріли бійців ЗСУ російським полоненим заборонили телефонувати родичам, – Лубінець
Росіяни демонстративно розстріляли військовополоненого українця