Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Поки йде війна, ми з РФ жодних угод укладати не будемо, – Нагорняк про продовження транзиту російського газу

До того ж Україна закликає європейців відмовлятися від російського газу, бо всі кошти, які отримують росіяни за всій газ, інвестують у ВПК

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

Україна не вестиме переговорів із Росією про продовження договору на транзит газу після завершення поточного. Про це в ефірі UWN повідомив народний депутат, член комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк.

"Лише за умови нашої повної перемоги і звільнення наших територій ми можемо сідати з росіянами за стіл перемовин і підписувати якісь додаткові угоди по транзиту. Поки йде війна, сідати за стіл із росіянами і тиснути їм руки – це нереально, політично цього робити не можна. Тому що, з одного боку, ми з ними воюємо, з іншого боку –  підписуємо якісь угоди. Цього точно робити не можна. Поки йде війна, ми з росіянами жодних угод укладати не будем", – заявив Нагорняк.

Нардеп наголосив, що поточний контракт буде чинним до кінця наступного року. І тема транзиту детально буде обговорюватися в наступному році, "тому що там європейці завчасно хочуть зрозуміти і гарантувати своїм людям про те, що в них буде газу достатньо для того, щоб проходити опалювальний сезон".

Нагорняк припускає, що якщо європейці будуть зацікавлені в транзиті російського газу до Європи і будуть звертатися до української сторони з проханням продовжити такий транзит, – Україна буде пропонувати, щоб європейці безпосередньо напряму домовлялися з росіянами про купівлю цього газу. Таким чином країни ЄС можуть на вході в Україну купувати російський газ (на східних кордонах України) і платити безпосередньо Україні за транзит цього газу по нашій території. 

Втім, вже зараз Україна закликає європейців відмовлятися від російського газу, бо ж всі кошти, які отримують росіяни за всій газ, інвестують у свій ВПК і потім цими ракетами обстрілюють українців. Нині ж європейці вже роблять багато речей для того, щоб замінити російський газ на інші джерела, але чи він буде замінений в повному обсязі, чи ні – наразі невідомо.

"Звісно, Україна отримає якийсь ресурс від транзиту цієї труби, але ми розуміємо, наскільки великий ресурс фінансовий отримають росіяни від продажу цього газу, і цей ресурс вони відправляють на свій військово-промисловий комплекс. Для нас найкращий варіант – це те, щоб європейці відмовились як мінімум до завершення війни від транзиту російського газу. Це зменшить надходження фінансових потоків до Росії, які вона пускає на своє озброєння", – підсумував нардеп.

"Війна" з "Газпромом"

Додамо, поточний контракт на транзит газу було підписано у грудні 2019 року, він чинний до 2024 року. Відповідно до угоди "Газпром" має постачати мінімум 40 млрд кубометрів газу на рік у період з 2021-го до 2024 року українським газопроводом. Проте зараз РФ постачає лише близько 12 млрд кубометрів на рік.

Через це у грудні 2022 року німецька енергетична компанія RWE ініціювала арбітражний розгляд проти російського "Газпрому" (GAZP.MM) з приводу браку поставок газу. Згодом у лютому 2023 року чеська енергетична група CEZ також ініціювала позов проти "Газпрому" у Міжнародному арбітражному суді Женеви.

"CEZ вимагає відшкодувати збиток розміром близько 1 мільярда крон (45,2 млн доларів), що виник у результаті значного недопостачання природного газу ТОВ "Газпром експорт" у 2022 році", – заявляли в компанії.

У відповідь на це наприкінці березня російський "Газпром" скоротив транзит газу в Європу через Україну приблизно на 15% до 36,2 млн куб. м

Читайте також:
Відень з 2025 року повністю відмовляється від російського газу, – Міненерго
ЄС вперше за два роки імпортує більше газу з Росії, ніж зі США
У 2023 році через Суджу було поставлено близько половини російського природного газу, експортованого до Європи
Постачання газу в балонах населенню: Кабмін запустив експериментальний проєкт