Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Перші виплати "Національного кешбеку", підвищення податків та перехід на зимовий час: Що зміниться з 1 жовтня

Джерело: UWN

Які зміни в жовтні чекають на українців? Насамперед підвищення податків. Хоча голосування за відповідний проєкт закону у другому читанні планується на середину жовтня, у разі його ухвалення нові податки запровадять заднім числом – з 1 жовтня.

Також українці отримають перші виплати "Національного кешбеку", а безробітним збільшать допомогу.

Про все детально – в матеріалі UWN.

Воєнний стан та мобілізація

Воєнний стан у жовтні

Мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжили щонайменше до 9 листопада 2024 року. Тож в умовах воєнного стану українці житимуть і протягом жовтня.

Нагадаємо, воєнний стан в Україні ввели через повномасштабну збройну агресію Росії. Це особливий правовий режим, що передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози.

У зв'язку з цим в Україні діє і загальна мобілізація. Це означає, що чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, а отже припадають під призов до армії. До слова, нині чоловіки віком від 50 до 60 років, які раніше підлягали мобілізації, тепер можуть бути мобілізовані лише в разі окремого мобілізаційного розпорядження Генерального штабу Збройних сил України. 

Варто зауважити, що окрім чоловіків військовому обліку підлягають жінки, які працюють за медичними спеціальностями. 

Суспільство

Субсидії на опалювальний період

З 1 жовтня стартує нарахування субсидій на опалювальний сезон-2024/2025. Для більшості отримувачів перерахунок має бути автоматичним. Проте є категорії, які мають знову подавати заяви та декларації про призначення. Це сім'ї:

  • у складі яких є особи без доходу чи сукупний середньомісячний дохід яких менший за мінімальну зарплату, тобто менше ніж 8000 гривень. Але з винятками для студентів, зареєстрованих безробітних, пенсіонерів, тих, хто отримує допомогу з інвалідності, допомогу особам, що досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсію, допомогу при народженні (усиновленні), надавачів соцдопомоги, полонених. Також мають перепризначати автоматично, якщо за особу сплачено ЄСВ не нижче за мінімальний протягом кварталу, тобто не менше 5280 гривень за квартал
  • які отримують субсидію за місцем проживання як внутрішньо переміщені особи
  • які мають у своєму складі задекларованих осіб або осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають
  • які орендують житло.

Перші виплати "Національного кешбеку"

З 2 вересня запрацювала програма "Зроблено в Україні", в рамках якої передбачено кешбек від держави за купівлю товарів українських виробників. Перший "національний кешбек" за здійснені покупки українці зможуть отримати вже до 20 жовтняМаксимальна сума кешбеку за місяць обмежена – три тисячі гривень.

Надалі виплати здійснюватимуться раз на місяць, а саме – до 20 числа наступного місяця.

Зросте допомога по безробіттю 

З 1 жовтня в Україні зросте мінімальний розмір допомоги по безробіттю – з 2500 гривень до 3000 гривень. 

Підвищення стосуватиметься осіб, які мають щонайменше сім місяців страхового стажу за останні 12 місяців, а також зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб.
 
Для людей без страхового стажу розмір допомоги залишиться на рівні 1500 гривень.

Економіка

Обмеження на перекази фізосіб

З 1 жовтня 2024 року Національний банк запровадив обмеження на перекази з усіх рахунків фізособи, відкритих в одному банку, сумою 150 тис. гривень на місяць. Ця заборона стосується переказів:

  • в національній валюті
  • в межах України
  • на рахунки інших фізосіб
  • під час яких використовуються реквізити електронних платіжних засобів фізосіб-отримувачів.

Тож IBAN-переказів, переказів на рахунки суб'єктів господарювання ліміт не стосується. Не застосовують його й при переказах між власними рахунками фізособи. Також банк може не застосовувати суму обмеження, якщо доходи з підтверджених джерел перевищують 150 тис. гривень на місяць. У такому разі банк має застосовувати обмеження у розмірі суми доходів.

Нові податки

Парламент працює над змінами до Податкового кодексу. Хоча голосування за відповідний проєкт закону у другому читанні планується на середину жовтня, у разі його схвалення нові податки запровадять заднім числом – з 1 жовтня 2024 року.

Попередньо законопроєкт передбачає:

  • підвищення військового збору з усіх доходів громадян з 1,5% до 5%
  • встановлення військового збору для ФОП – платників єдиного податку І, II та IV групи на рівні 10% розміру мінімальної зарплати
  • встановлення військового збору у розмірі 1% від доходу платників єдиного податку III групи
  • встановлення ставки податку на прибуток для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%
  • встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток підприємств, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі пальним.

"Клуб білого бізнесу"

З 1 жовтня почнуть діяти норми із закону про "клуб білого бізнесу", які стосуються створення переліку сумлінних платників податків. Затверджувати перелік буде податкова чотири рази на рік – не пізніше останнього робочого дня березня, травня, серпня, листопада. Публікувати на своєму сайті – на 15-й день із дня затвердження.

Включатимуть до нього сумлінних платників податків – ФОПів на загальній системі оподаткування та на III та IV групі спрощеної, юросіб на загальній та спрощеній системі оподаткування.

Платники, яких податківці включатимуть у перелік членів "клубу білого бізнесу", мають відповідати 12 критеріям. Серед них вимоги до відсутності податкового боргу, заборгованості зі сплати ЄСВ, щодо обсягів сплати податків на прибуток чи єдиний податок не нижче середнього по галузі, а зарплати найманих працівників – вище середнього, наявність вчасної та повної звітності, відсутності проблем із платоспроможністю.

Важливі дати

Зимовий час

В останню неділю жовтня, яка цього року припадає на 27 жовтня, годинники переведемо на зимовий час – на годину назад. Оскільки Верховна Рада ухвалила закон про обчислення час в Україні, це може бути остання сезонна зміна. Щоправда, станом на 30 вересня президент його ще не підписав.

Ще кілька дат.

1 жовтня 2024 року в Україні відзначатимуть День захисників і захисниць. Також на 1 жовтня припадає День українського козацтва і релігійне свято Покрова Пресвятої Богородиці.

27 жовтня у переліку державних свят – День української писемності та мови, який збігається з Днем пам'яті Нестора Літописця (раніше – 9 листопада).

Читайте також:
Економічне бронювання запровадять: рішення ухвалено, – Железняк
Чи справді росіяни планують модернізувати свої безпілотники та замінити ними "Орлани"?
Відхід ЗСУ з Вугледара після понад двох років його захисту: Перші подробиці
Україна застосовує найновіші танки у Курській області, – Forbes