Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Після заборони США бити по РФ їхньою зброєю, ЄС оголосив про розробку власної ракети

Через війну в Україні чотири країни Євросоюзу взялися за розробку ракети наземного базування
Наземна ракета JFS-M​​
Джерело: відкриті джерела

Під час саміту НАТО у Вашингтоні Франція, Німеччина, Італія та Польща підписали угоду про розробку крилатої ракети наземного базування. Назву ракети ще не вказують. Втім, відомо, що вона битиме на відстань 500 км. Аналітики Defense Express заявляють, що таке рішення ухвалене через загрозу з боку РФ.

Як зазначають дослідники, раніше міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус уже анонсував створення цієї ракети. Серед наявних оголошених розробок – Land Cruise Missile, яка є розвитком ракети Storm Shadow, а також Joint Fire Support Missile, JFS-M від MDBA.

Тож аналітики припускають що анонсовану ракету можуть виготовити через три-п'ять років. І додають, що Land Cruise Missile може з'явитися навіть раніше, бо, по суті, це "сухопутна" MdCN (Missile de Croisière Naval). Однак у цьому випадку дальність снаряда у 500 км може бути значно применшена, бо морська літає на дальність понад 1000 км.

Оголосивши про створення цієї ракети, ці європейські країни прямо вказали Сполученим Штатам Америки, що вони тільки-но втратили величезний оборонний ринок Європи. Ба більше, зробили це саме у Вашингтоні.

"Lockheed Martin вже намітив заходження у Європу із крилатою ракетою JASSM у наземній версії у спільному проєкті із Rheinmetall – GMARS. Але тепер цей проєкт навряд чи отримає державне фінансування, навіть від Німеччини. Бо пріорітетнішим стало мати свою далекобійну зброю", – йдеться у повідомленні.

Експерти переконані, це рішення країни Європейського Союзу ухвалили після того, як побачили, що США забороняють Україні бити по території РФ своєю зброєю. Франція, Німеччина, Італія та Польща фактично озброюються, щоб бути незалежними у захисті своїх територій. Простими словами, Євросоюз не хоче чекати дозволу на застосування чужої зброї, поки Росія бомбитиме їхні міста.

Для Сполучених Штатів створення ракети ЄС – це рішення про втрачені мільярди. Попри це Європейський Союз активно просуває єдині оборонні закупівлі та лобіює саме своє озброєння. Дослідники припускають, що саме європейську крилату ракету і будуть закуповувати всі інші члени Євросоюзу.

Днями представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США не знімуть обмеження на удари в глиб території РФ після атаки по дитячій лікарні "Охматдит". 

Читайте також:
США закривають очі на свої компанії, компонентами яких начинені російські ракети
Україна збільшить виробництво дронів та далекобійної зброї наступного року, – Умєров
Росія модифікувала авіабомби, тепер вони долітають до Запоріжжя
В ЄС засудили ядерні загрози Путіна