Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Перший транш із 50 млрд доларів від G7 Україна очікує до кінця року

В уряді наголошують, що ці гроші будуть важливим ресурсом для забезпечення макрофінансової стабільності
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Джерело: Кабмін

Кабмін очікує, що попри затримки Україна до кінця цього року отримає першу частину коштів фінансової допомоги від G7. Загальна сума становить 50 млрд доларів. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Надзвичайно важливо, щоб кошти від заморожених російських активів почали надходити Україні вже до кінця цього року з метою забезпечення макроекономічної стабільності. Також важливо, аби вони були для України безумовними та не створювали борговий тягар для бюджету", – наголосив глава уряду.

При цьому відзначив, що 50 млрд доларів доходів від заморожених російських активів є важливим ресурсом для забезпечення макрофінансової стабільності та забезпечення потреб українців.

"Друге важливе завдання – це відновлення України. Пріоритети уряду: енергетика, відбудова житла та критичної інфраструктури, гуманітарне розмінування та підтримка приватного сектора", – підкреслив Шмигаль.

Як зауважив очільник уряду, тепер конкретні найважливіші проєкти будуть визначатися через Стратегічну інвестиційну раду в межах єдиного портфелю публічних інвестиційних проєктів. Вони будуть реалізовуватися через цифрову екосистему DREAM.

"Напередодні важкої зими маємо ряд найбільш нагальних потреб та термінових завдань. Це проєкти забезпечення питною водою населення південних регіонів України, відновлення житла, зруйнованого чи пошкодженого внаслідок російської агресії, забезпечення енерго- та теплопостачання протягом опалювального сезону, забезпечення 2-го та 3-го рівня інженерного захисту об'єктів критичної інфраструктури енергетичного сектору", – зазначив прем'єр-міністр.

Також він наголосив на важливості розпочати роботу над четвертою Швидкою оцінкою завданої шкоди та потреб (RDNA 4). Ще одним ключовим завдання, за словами Дениса Шмигаля, є впровадження реформ. Так, Україна виконує всі взяті на себе зобов’язання.

"Водночас надзвичайно важливо, щоб всі реформи, умови та рекомендації партнерів були підпорядковані європейській інтеграції України, цілям макроекономічної стабільності та економічного розвитку", – уточнив посадовець.

Нагадаємо, у червні лідери G7 погодили надання Україні кредиту в розмірі 50 мільярдів доларів, який буде виплачено коштом доходів від заморожених російських активів. Глава уряду Денис Шмигаль заявив, що Україна хоче поповнити державний бюджет 50 млрд доларів від "Великої сімки" без умов і на будь-які цілі.

Днями Угорщина ухвалила рішення відкласти надання Україні кредиту сумою 50 млрд доларів, про який у червні заявила "Група семи". Водночас Будапешт виступив за відкладення санкції проти РФ. До цих питань Угорщина пропонує повернутися після виборів у Сполучених Штатах Америки.

Читайте також:
Для допомоги Україні Світовий банк створить спеціальний фонд
В ЄС хочуть створити новий фонд військової допомоги Україні, щоб обійти вето Угорщини
Рада ЄС погодила Україні допомогу на 35 млрд євро
Литва спрямувала ще 13 млн євро на відновлення України