Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Ордер на арешт Путіна – це величезне приниження для нього як політика і серйозний сигнал для його оточення, – Постернак

Оточення голови Кремля отримало чіткий сигнал про те, що Путіну якнайшвидше потрібно шукати заміну
Джерело: The New York Times

Ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, який 17 березня видав Міжнародний кримінальний суд в Гаазі, має три виміри проблем для голови Кремля: правовий, геополітичний і особистісний. Про це в ефірі UWN заявив політтехнолог Олег Постернак.

Три виміри ордера на арешт

Перший вимір – правовий.

Політтехнолог наголосив, що Міжнародний суд у будь-якому випадку порушив би справу проти Путіна і його оточення, оскільки обсяги воєнних злочинів Росії в Україні – кричущі. 

"Росіяни сформували самі величезну доказову базу на своїх сайтах, демонструючи, як вони "всиновлюють", а по суті викрадають українських дітей. 16 200 українських дітей були викрадені з території окупованої України. За це буде покарання, рішення і свідчення головного прокурора пана Хана про це говорять – це перший вимір проблеми", – зазначив Постернак.

Другий вимір – геополітичний.

Річ у тому, що рішення про ордер на арешт Путіна було ухвалене напередодні двох важливих для Росії подій – візиту Путіна в Крим і візиту голови Китаю Сі Цзіньпіня в РФ. Експерт зазначив, що Китай тепер знаходиться у скрутному становищі, адже зрозуміло, що голова Кремля тепер нерукопожатний.

"Китай начебто респектабельна країна, хоча і ворог для Америки, але визнається як потенційний противник, який має демонструвати виважені тверезі кроки і буде руку жати воєнному злочинцю?" – поставив риторичне запитання Постернак.

Третій вимір – особистісний.

Ордер на арешт – це величезне приниження для Путіна і чіткий сигнал його оточенню щодо того, що їм потрібно терміново шукати собі нового очільника.

"Путін – це та людина, яка все своє життя вибудовувала по сценарію, відколи став президентом, що він грає. Рішення Міжнародного кримінального суду – це перше в його історії особистій, коли ним починають грати. Це величезне приниження з точки зору його ролі в історії, і що така буде звісно ще – це приниження його особисте як політика, це приниження в очах всієї Росії, яка так і не може прокинутися від угару війни. І це такий маленький посил всій російській еліті: хочете вижити, кидайте його, викиньте його з обійми, почніть діяти, бо далі "часікі тікают", – додав експерт.

Нагадаємо, палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової.

Ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової видані за поданими прокуратурою клопотаннями 22 лютого 2023 року.

Читайте також:
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, - Пентагон
Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя