Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Окупанти запустили по ГЕС України 118 ракет

Україна втратила понад 45% генерації

Супутниковий знімок зруйнованої Каховської ГЕС

Джерело: PLANET LABS

З початку повномасштабної війни "Укргідроенерго" втратило понад 45% генеруючих потужностей гідроелектростанцій (ГЕС). Про це заявив генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота в ефірі "Суспільного".

За його словами, загалом Росія випустила по українських ГЕС 118 ракет.

"Ми втратили понад 45% генерації. Ми практично втратили запорізьку станцію ДніпроГЕС... Ми сьогодні боремося за кожен мегават, а втратити 340 МВт – звичайно, це відчутно в енергосистемі... І це ми втратили на роки", – зазначив Сирота.

Він пояснив, що дефіцит електроенергії став значно відчутним через втрату Каховської ГЕС, потужність якої становила 340 МВт.

Водночас Сирота запевнив, що планується відновлення Каховської ГЕС.

"Я більш ніж упевнений, що ця територія буде деокупована. Також стоїть питання, поставлене керівництвом держави, – відновити Каховське водосховище. Його можна відновити лише у разі будівництва греблі. А якщо ми збудуємо дамбу, тоді треба будувати і ГЕС", – сказав глава "Укргідроенерго".

Через руйнування греблі Україна втратила близько 35% прісної води.

Підрив Каховської ГЕС

Нагадаємо, що в ніч на 6 червня 2023 року війська РФ підірвали конструкції Каховської ГЕС.

Унаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС Україна втратила 35–40% запасів питної води, яку могла б споживати протягом року. Про це повідомив генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

Уточнювалося, що, як свідчать супутникові знімки та відеоматеріали військових, станція відновленню не підлягає, тому потрібно буде здійснювати її демонтаж і будувати нову гідроелектростанцію.

Загалом на сьогодні підрив росіянами греблі Каховської ГЕС завдав Україні збитків на суму майже у 14 мільярдів доларів і посилив наслідки повномасштабного вторгнення РФ.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP