Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Низькі зарплати та брак вакансій за фахом: З якими проблемами стикаються українці при пошуку роботи

Третина опитаних заявили про високі вимоги роботодавців

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Низькій рівень зарплати – найголовніша проблема, з якою зіштовхнулися українці при пошуку роботи. Також шукачі роботи в Україні нарікають на брак вакансій. Про це говорять дані опитування Центру Разумкова.

Отож, на низькі зарплати скаржаться 56,3% опитаних. А 51,9% не можуть знайти роботу за фахом. Ще 34% зіткнулися з браком компетенції, яку вимагає роботодавець.

12,9% опитаних взагалі зневірилися в пошуку роботи, 11,1% повідомили про відсутність навичок активного пошуку роботи. Через відсутність відповідної освіти роботу не може знайти 9,3% респондентів. А 8,3% заважають активні бойові дії на території проживання. Жоден з опитуваних не вказав як причину небажання працювати.

Соціологічне дослідження проводилося Центром Разумкова з 6 по 12 червня 2024 року серед 2016 респондентів. Опитування проводилося лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Нагадаємо, зарплати в Україні продовжують зростати під впливом нестачі кваліфікованих працівників. Середня зарплата штатних працівників в Україні зросла у другому кварталі 2024 року на 22,1% до 20 964 гривень.

Кабмін запропонував у 2025 році відмовитися під підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Нині в державному бюджеті на наступний рік закладено зменшення видатків саме на соціальні виплати.

Читайте також:
Сервіс рекрутингу у застосунку "Резерв+" запуститься у жовтні
В Міноборони назвали число добровольців, які щомісяця приходять на службу за контрактом
Через дефіцит фахівців роботодавці змушені підвищувати зарплати, – НБУ
Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу