Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Наливайченко: Планую зареєструвати законопроєкт про скасування застави для топ-корупціонерів на час дії воєнного стану та рік після його закінчення

Політик наголошує, що внутрішній агресор – топ-корупція
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді планують зареєструвати законопроєкт про скасування застави для топ-корупціонерів на час дії воєнного стану та рік після його закінчення. Ініціатором цього законопроєкту є нардеп від фракції "Батьківщина" Валентин Наливайченко, який вважає, що внутрішній агресор нашої країни – топ-корупція. Своїми думками він поділився в ефірі ТАК TV.

Як приклад політик наводить нещодавню історію з дитячою лікарнею "Охматдит", коли українці та бізнес робили благодійні внески на відбудову найбільшої дитячої лікарні в країні, а нині тендер на відбудову виграє компанія із сумнівною репутацією.

"Корупція всередині, особливо – топ-корупція, є внутрішнім агресором. Тому що за спинами наших захисників розкрадаються гроші, які мають йти під час війни і на фінансування Збройних сил, і на відновлення держави, і на переселенців, власне, для того щоб країна виживала. Тому я реєструю вже додатковий законопроєкт про скасування застави для топ-корупціонерів на час дії воєнного стану й на рік після його закінчення", – розповів він.

Як боротися з корупцією? Наливайченко говорить, що нині на законодавчому рівні пройшло перше читання законопроєкту про визнання винуватості і потім укладання угоди про визнання винуватості, в тому числі в корупційних злочинах. Однак цього недостатньо. Мають бути "жорсткіші поправки".

"Я їх підготував, вже зареєстрував і вніс до другого читання. Зокрема, передбачити, що топ-корупціонери і інші особи, які розкрадали або розкрадають державний бюджет, угоду про визнання винуватості матимуть право укладати виключно, якщо здадуть організатора і наведуть докази, хто є тим організатором на самій горі тієї корупції. Друге – повністю відшкодувати державі, громадянам України всі збитки і в Україні, що вкрали, і за кордоном. Це я про офшори, про які робить вигляд будь-яка влада, що неможливо добитися, добратися. Третє – заборона далі обіймати посади у владі. Ось такі, наприклад, поправки до цього законопроєкту внесені мною", – уточнює нардеп.

Нагадаємо, що Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №11340 щодо угоди зі слідством у провадженні по корупційних злочинах. Тобто підозрюваних у корупції чиновників можуть звільнити від покарання в обмін на штраф.

Читайте також:
"Навчали" фейкових студентів: В Україні викрито ще три схеми для ухилення від служби
Ухилення від мобілізації на Рівненщині коштувало майже 17 тис. доларів: Правоохоронці викрили чергову схему
Голову Хмельницької МСЕК виключать зі складу депутатів облради
Підробляла висновки МРТ для чоловіків призовного віку: У Житомирі в лікарки знайшли понад 4 млн гривень