Втрати росіян: 6 5 6 7 1 0 (+1150)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

Найважче з підготовкою до опалювального сезону в Києві, Одесі й Харкові

Ці міста залежать від зовнішнього енергопостачання та мають чимале енергоспоживання всередині
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україна готується до наближення опалювального сезону. Втім, нині найскладніша ситуація спостерігається в Києві, Одесі та Харкові, заявив під час інтервʼю "Главреду" директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Очільник установи розповів, що оцінює муніципальні зусилля в багатьох містах. І в підготовці до цього опалювального сезону зроблено чимало. Тому, на його думку, системних проблем з опаленням, водою і каналізацією не має бути.

"Київ, Одеса, Львів, Харків, Херсон, Миколаїв, Житомир, Полтава, Вінниця – це ті міста, з якими часто стикаюся і бачу, що міська влада приділяє багато уваги (значно більше, ніж зазвичай) в підготовці до сезону. Інша річ, що всюди є ще дуже велика кількість розпочатих і незавершених проєктів, які нереально завершити до цього опалювального сезону, але які сильно сприятимуть наступному", – сказав він.

При цьому зазначив, що здебільшого опрацьоване резервне живлення та схеми, як забезпечувати роботу каналізації, опалення в разі обмежень. І ситуація в цьому напрямку керована.

Втім, попри таку злагоджену роботу, в Києві, Одесі та Харкові спостерігається найскладніша ситуація.

"Це ті три міста, в яких буде найважче в будь-якому випадку – просто так історично склалося, що вони залежать від зовнішнього енергопостачання і в них величезне енергоспоживання всередині. Але і в цих містах із завданням втримати критичну інфраструктуру вдасться впоратися", – сподівається Харченко.

Що ж до обсягів газу, то фахівець побоювань не має. І каже, що в країні достатньо газу та резервів. Мовляв, газової генерації в Україні майже немає – є лише дещо когенераційних потужностей у великих містах (переважно у Києві). Тому, переконаний посадовець, "якщо немає що вражати, тому газова генерація і невразлива".

Новини за темою: Шмигаль спрогнозував майбутній опалювальний сезон і припустив, що ця зима може бути найважчою

Коли стартує опалювальний сезон?

Опалювальний сезон стартує приблизно у середині жовтня і триває пів року – до квітня. Але ситуація може змінюватися залежно від погодніх умов.

Раніше повідомлялося, що, наприклад, Київ уже готується до холодів в умовах можливого обмеження електропостачання з огляду на масштабні пошкодження енергетичної інфраструктури. 

Читайте також:
Київ переплатив 160 млн грн за доставку вагонів з Польщі
Коли розпочнуться відключення електроенергії, скільки часу ми будемо без світла взимку. Прогнози експертів на опалювальний сезон
Викладачка університету коригувала удари РФ по Харкову
Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті