Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Міносвіти хоче скоротити кількість вишів у країні до 100 установ

Рішення пов'язане насамперед зі станом демографії в країні
Михайло Винницький
Джерело: відкриті джерела

Міністерство освіти і науки ставить собі за мету скоротити кількість вищих навчальних закладів в Україні до 100 установ. Про це повідомив заступник глави Міносвіти Михайло Вінницький під час брифінгу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми поставили собі за мету, що маємо дійти до такої круглої цифри: 100 закладів вищої освіти. Треба розуміти, що у цього немає дедлайну. Це той рух, до якого ми маємо дійти. Кожне місто різне. Кожна демографічна ситуація різна в кожному регіоні. Тому якогось суворого, що, от якщо буде 101, то це провал, а якщо 99, то це успіх, такого у нас не передбачено. Ми рухаємося місто за містом", – сказав він.

За словами Винницького, таке рішення пов'язане насамперед зі станом демографії в країні.

"Якщо 15 років тому в нас було приблизно 650 тис. випускників шкіл щороку, то цього року в нас їх 320 тис. І якщо ми візьмемо навіть найкращі, абсолютно райдужні перспективи, що всі, хто виїхав, повернуться, й окуповані території до нас повернуться, за 15 років 17-річних, вони вже народилися, тож їх не побільшає, буде приблизно 220 тис. Відповідно, та мережа, яка була побудована для тієї кількості студентів та існувала 15 років тому, за 15 років уже буде однозначно неактуальною", – додав заступник глави Міносвіти.

Новини за темою: Рекордна кількість українських вишів увійшли до рейтингу найстійкіших університетів світу: Хто у списку

Водночас він уточнив, що визначити точну кількість вишів в Україні наразі досить проблематично. Станом на 2023 рік у країні було близько 165 вищих навчальних закладів, що пропонують бакалаврський, магістерський та аспірантський рівні, 130 із них були в системі Міносвіти. В цьому році відбулося сім успішних приєднань.

Нагадаємо, Міністерство освіти та науки оновило порядок прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра, доктора філософії або доктора мистецтва у 2024 році. Більш детально про нові правила – читайте тут.

Читайте також:
В Україні створили мобільний застосунок для школярів "Рятівничок"
Гранти для навчання студентів уже доступні в "Дії": Як оформити заявку та скільки можна отримати коштів?
Майже 6,3 тис. абітурієнтів цьогоріч відмовилися від бюджетного місця
Освітній омбудсман заявив про неприпустимість вимог до шкільного одягу дітей чи примусу до форми