Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Мін’юст підтвердив законність нових правил вступу до аспірантури за контрактом

Тож правила вступу на навчання до аспірантури у 2024 році є чинними

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Рішення Міністерства освіти й науки України щодо змін до порядку вступу в аспірантуру є законними. Це підтвердило Міністерство юстиції за результатами перевірки, повідомляє пресслужба МОН.

У відомстві заявили, що в мережі ширилася деяка інформація навколо цього.

Нібито, Державна регуляторна служба сумнівається у законності наказів Міністерства освіти про скасування вступу в аспірантуру на денну форму за контрактом у 2024 році, а також тимчасові обмеження на переведення і поновлення, запроваджені цьогоріч.

Тому Державна регуляторна служба звернулася до Мінʼюсту, щоб провели належну перевірку стосовно цього. За результатами перевірки Мінʼюст підтвердив законність і правомірність наказу про скасування вступу в аспірантуру на денну форму за контрактом та рішення щодо тимчасових обмежень на переведення і поновлення.

"Отже, будь-які обставини та підстави для скасування рішень Міністерства освіти і науки - відсутні. А правила вступу на навчання до аспірантури у 2024 році є чинними", - резюмували в МОН.

Новини за темою: Найбільш затребувані на ринку праці: МОН цьогоріч збільшило держзамовлення на підготовку медиків та в сфері оборони

Нові правила вступу від МОН

Так, згідно з останніми змінами, вступити до аспірантури на контракт можна буде лише на заочну та вечірню форми. А  це не дає права на відстрочку від мобілізації, як то було раніше.

Міністр освіти й науки України Оксен Лісовий зазначав, що за останні два роки (якраз за час повномасштабного вторгнення РФ, - ред.) різко збільшилася кількість чоловіків, які здобувають другу чи третю освіту або ж вступають до аспірантури.

Тому, пояснював глава відомства, на тлі зростання випадків фіктивного навчання в Україні й змінюють правила вступу до аспірантури у 2024 році. Лісовий також обіцяв проаналізувати загальний рівень знань за підсумками складання Єдиного вступного іспиту (ЄВІ).

Глава МОН повідомляв, що кількість місць на бюджеті збільшать із 3 тис. 200 до 7 тис., щоб не позбавляти можливості вступу мотивованих студентів.

До речі, з 2022 року в українських університетах почали фіксувати значне зростання вступників в аспірантуру. Особливо збільшилася частка чоловіків призовного віку, зокрема з 30 років, порівняно з даними вступних кампаній попередніх років.

Читайте також:
В Україні створили мобільний застосунок для школярів "Рятівничок"
Гранти для навчання студентів уже доступні в "Дії": Як оформити заявку та скільки можна отримати коштів?
Майже 6,3 тис. абітурієнтів цьогоріч відмовилися від бюджетного місця
Освітній омбудсман заявив про неприпустимість вимог до шкільного одягу дітей чи примусу до форми