Втрати росіян: 6 7 2 8 5 0 (+1450)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.96
Готівка
45.60

Кожен п'ятий діяч культури, виїжджаючи за кордон, не повертається в Україну, – Мінкульт

Міністерство культури щоденно розглядає по 100 заяв для виїзду за кордон
Точицький
Джерело: відкриті джерела

Кожен п'ятий діяч культури, який отримав дозвіл від Міністерства культури та виїхав за кордон, не повертається до України. Про це заявив міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький під час дискусії проєкту "Нова країна" LB.ua і EFI Group "Українська культура як один із головних інструментів нашої перемоги".

"Протягом останніх років мала б бути створена база, відповідно до якої митці могли б виїжджати за кордон. Але її немає. Мені щоденно доводиться розглядати по 100 заяв на виїзд, більшості з цих імен я не знаю, доводиться витрачати час на пошук інформації. Також маю зауважити, що з п'яти тих, хто виїхав, один не повертається", – розповів Точицький.

Він також наголосив, що на шляху до Європейського Союзу Україні доведеться ухвалити та імплементувати багато необхідних змін. Зокрема звернути окрему увагу на питання збереження спадщини.

"Вже зараз і ЮНЕСКО, і ЄС мають до нас чимало претензій щодо захисту нашої культурної спадщини. Без виконання директив ЮНЕСКО по захисту культурної спадщини не бачити нам Євросоюзу", – зазначив глава відомства.

Точицький також додав, що кожна сфера культури потребує окремої стратегії – театри, мистецтво, бібліотеки тощо – і запевнив, що міністерство працює над цим і вже в березні 2025 року буде готове презентувати п’ять стратегій.

За даними дослідження Лабораторії законодавчих ініціатив, понад дві третини вимушених мігрантів, імовірно, не повернуться в Україну до завершення війни.

Читайте також:
Бажання професійного розвитку, відсутність задовільної зарплати і зростання вартості життя, – українці називають основні причини виїзду за кордон
Понад два мільйони іноземців виїхали з Росії впродовж року
Микола Точицький – новий міністр культури та стратегічних комунікацій України
На Одещині чиновники Міграційної служби виготовляли липові закордонні паспорти для ухилянтів за кордоном