Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Катастрофа на Каховській ГЕС спричинила зростання цін на пшеницю

Пшениця подорожчала до 6,4 долара за бушель
Джерело: відкриті джерела

Через підрив Каховської гідроелектростанції світові ціни на пшеницю зросли на 3% і наразі складають 6,4 долара за бушель. Про це свідчать дані ресурсу Barchart.

"Пшениця пішла вгору на 3% – ось як ринки відреагували на підрив Каховської ГЕС", – прокоментував віцепрезидент з економічної освіти, доцент Київської школи економіки Олег Нів’євський.

На думку експерта, ринки увійшли в стан очікування ескалації.

Новини за темою: В ООН хочуть піти на поступки РФ, аби та продовжила "зернову угоду"

За словами аналітиків, вибух на дамбі Каховської ГЕС призведе до припинення водопостачання, яке є життєво необхідним для сільського господарства в південній частині України. Окрім безпосереднього руйнування сільського господарства ці події посилюють геополітичне занепокоєння і ставлять під сумнів можливість того, що Росія продовжить угоду, яка гарантує морський експорт зерна з українських портів.

Що цьому передувало

Російські війська вночі 6 червня підірвали Каховську ГЕС. У річку Дніпро потрапило понад 150 тонн машинного мастила. При цьому є ризик подальшого витоку, поінформували в пресслужбі Офісу президента за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони.

"Членів РНБО поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн", – сказано у повідомленні.

Каховську ГЕС повністю зруйновано, заявили в "Укргідроенерго". За даними відомства, ГЕС не підлягає відновленню. За попереднім прогнозом, очікується спрацювання водосховища впродовж наступних чотирьох днів.

Читайте також:
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго
Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України
У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше?