Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану

Три вибухи прогриміли в районі військової бази в іранській провінції Ісфаган

Атака Ірану на Ізраїль. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Ізраїльська армія завдала удару по Ірану у відповідь на комбіновану атаку Тегерана в ніч на 14 квітня. Про це повідомляє CNN.

Під атаку, зокрема, потрапила військова база в іранській провінції Ісфаган, де розташований один з ядерних об'єктів Ірану. Однак офіційні особи країни повідомили, що засоби ППО перехопили три безпілотники і ці об'єкти перебувають у безпеці.

Авіаудари Ізраїлю підтвердив і Вашингтон, не розкривши подробиць і масштабу операції. США також заявили, що не брали участі в ізраїльській атаці, як і обіцяли раніше.

Новини за темою: "Це оголошення війни", – президент Ізраїлю про атаку Ірану

Деталі удару по Ірану

Рано-вранці над Ісфаганом, у якому розташовані ядерні установки, було збито "мінідрони". За офіційними повідомленнями, руйнувань немає, ядерна інфраструктура не пошкоджена (це підтвердило і МАГАТЕ). Також сталися вибухи в небі над Тебрізом. Внутрішні іранські рейси було скасовано, з аеропорту в Тегерані евакуювали людей.

Агентство Reuters із посиланням на два джерела пише, що безпілотники були запущені з території Ірану.

"Іноземне джерело інциденту не підтверджено. Ми не отримували жодних зовнішніх атак і поки що більше схиляємося до проникнення, ніж до нападу", – сказав високопоставлений співрозмовник з Ірану.

Варто зазначити, що напередодні атаки Тегеран погрожував відповіддю на можливий удар Ізраїлю. В Ірані заявляли, що відповідь носитиме "максимальний рівень" – на відміну від недільної атаки, яка була "мінімальною відповіддю".

Ізраїльські медіа також повідомляють, що ударів було завдано по об'єктах в Іраку та Сирії.

Атака 14 квітня

Як відомо, в ніч на 14 квітня Іран випустив у бік Ізраїлю 185 безпілотників, 36 крилатих ракет та 110 ракет класу "земля-земля".

Ізраїльські ЗМІ стверджують, що перехоплено 99% запущених ракет та дронів. У ЦАХАЛ заявили про незначну шкоду однієї ізраїльської військової бази. Західні країни засудили іранську атаку, генсек ООН заявив, що світ не може дозволити собі ще одну війну і закликав до деескалації.

Згодом повідомлялося, що наступного тижня Палата представників США розгляне законопроєкт про підтримку Ізраїлю. Це може бути той самий законопроєкт, в якому також передбачається 60 млрд доларів на військову допомогу Україні.

Читайте також:
За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка
За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів
ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП "Рафах"
Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ?