Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів

Переважно поверталися комплектуючі, які використовуються при виробництві військової авіації
Винищувач Су-30
Джерело: відкриті джерела

Після початку повномасштабної війни в Україні російська авіабудівна компанія "Яковлєв" (до 2023 року, – "Іркут"), яка випускає винищувачі Су-30 та навчально-бойові літаки Як-130, викупила у своїх зарубіжних партнерів раніше поставлене ним обладнання майже на 420 мільйонів доларів. Про це повідомляють росЗМІ з посиланням на дані російської митниці.

Зазначається, що 2022 року компанія імпортувала власного обладнання на 322,3 мільйона доларів, у 2023 році – на 95,1 мільйона доларів. Здебільшого поверталися комплектуючі, які використовуються при виробництві військової авіації, – радіолокаційна апаратура та програмовані контролери. При цьому пік подібних закупівель припав на 2021 рік, коли компанія витратила на ці цілі 581 мільйон доларів.

Журналісти з'ясували, що своє обладнання за кордоном також викуповували виробник ракет "НВО Машинобудування" та виробник систем навігації НВП "Автоматизовані вимірювальні комплекси". Так, з 2021-го до 2023 року ці компанії імпортували своєї продукції з країн Азії та Африки на 25 мільйонів доларів кожна.

22 грудня минулого року українські захисники змогли знищити на півдні країни відразу три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34. Після цього тодішній спікер Повітряних сил Юрій Ігнат розповів про те, що це – одні з новітніх бортів на озброєнні армії РФ. За допомогою таких літаків окупанти завдають ударів авіаційними бомбами та ракетами.

Крім цього, у 2024 році були ще вдалі влучання по російських "сушках" на сході та півдні України, а також над акваторією морів.

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців