Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП "Рафах"

Військові знищили понад 150 цілей ХАМАСу
Джерело: Міноборони Ізраїлю

Ізраїльські війська взяли під контроль палестинську сторону контрольно-пропускного пункту "Рафах" у ніч на вівторок, 7 травня. Про це повідомляє Haaretz.

Військову операцію проводили під керівництвом 162-ї дивізії та 401-ї бронетанкової бригади у співпраці зі спеціальними підрозділами, які діяли у східній частині Рафаха.

Згідно із заявою армії, військові знищили понад 150 цілей ХАМАСу, і війська здобули повний контроль над палестинською стороною контрольно-пропускного пункту, розташованого на відстані близько 3,5 км від Єгипту.

Щонайменше 20 членів ХАМАСу було вбито, а шахти тунелів терористів знищено.

За оцінками армійських джерел, тунельні шахти, розташовані в цьому районі, були частиною підземного оборонного маршруту ХАМАСу, який не перетинає єгипетську територію.

Раніше

Армія Ізраїлю завдала точкових ударів по об'єктах бойовиків ХАМАСу у східній частині міста Рафах на півдні Сектора Гази. В армії Ізраїлю закликали мирних жителів східної частини Рафаха проїхати до гуманітарної зони для отримання першої допомоги та укриття.

"Сьогодні ввечері ми закликаємо тих, хто знаходиться в конкретних районах, про які ми повідомили та сповістили всіма засобами – радіо, ЗМІ, інтернет та листівки – у східному Рафаху, рухатися у бік розширеної гуманітарної зони в Аль-Мавасі та Хан-Юнісі. Вони отримають повну гуманітарну допомогу і де їм буде надано воду, їжу, медичне обладнання та дах", – заявив офіційний представник ЦАХАЛу Даніель Хагарі.

Член військового кабінету Ізраїлю Бенні Ганц також повідомив, що військова операція в Рафасі є невід'ємною частиною постійних зусиль щодо повернення викрадених бойовиками ХАМАСу мирних жителів Ізраїлю. Він також зазначив, що кожне рішення буде передано на розгляд військового кабінету і в них не буде жодних політичних міркувань.

Що цьому передувало

Рафах – місто на півдні Сектора Гази біля кордону з Єгиптом. На сьогодні це єдиний підконтрольний ХАМАСу регіон Сектора Гази після того як ізраїльська армія зайняла всі інші частини анклаву. У місті знаходяться 1,5 млн біженців з інших частин регіону.

Останнім часом високопосадовці та військові генерали Ізраїлю все частіше заявляли про намір провести військову операцію в Рафаху. Вони пояснювали необхідність військового вторгнення до міста тим, що серед цивільного населення ховаються бойовики ХАМАСу, а також повністю знищити терористичне угруповання.

Учора, 6 травня, стало відомо, що ізраїльські військові почали закликати мешканців Рафаха до евакуації зі східних кварталів перед запланованим наступом ЦАХАЛу на місто. Армія Ізраїлю почала розкидати листівки у східній частині Рафаха, надсилати текстові повідомлення та дзвонити палестинцям з інструкціями з евакуації.

Днем раніше, за даними джерел Axios, Сполучені Штати Америки призупинили постачання боєприпасів для армії Ізраїлю, намагаючись у такий спосіб відстрочити наступ ЦАХАЛу на Рафах.

Наприкінці березня голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун представив альтернативу наземному наступу Армії оборони Ізраїлю на місто Рафах. ЗМІ повідомляли, що адміністрація Білого дому закликала уряд Ізраїлю відмовитись від повномасштабного наступу на населений пункт.

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає