Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Найближчими місяцями інфляція прискориться, – НБУ

Прискорення інфляції очікується передусім через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію
Джерело: відкриті джерела

Споживча інфляція в Україні продовжила зростати у липні, досягнувши 5,4% у річному вимірі. Зазначимо, що у червні вона складала 4,8%. Про це інформує пресслужба Нацбанку України.

"У наступні місяці очікується подальше прискорення інфляції передусім через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, підвищення акцизів та ефекти перенесення девальвації гривні в попередні місяці", – йдеться в повідомленні.

Зниження цін

В НБУ наголошують, що повільніше дешевшали цукор та крупи через вичерпання запасів попередніх високих врожаїв. Ціни на помідори теж сповільнили падіння, а на огірки – суттєво зросли під впливом меншої пропозиції якісної продукції на тлі складніших, ніж торік, погодних умов.

Натомість кісточкові та кавуни дешевшали. Також знижувалися ціни на яблука та окремі овочі борщового набору через активізацію продажу продукції зі сховищ на тлі спекотної погоди та перебоїв з постачанням електроенергії. Попри спекотну погоду, тривало й падіння цін на яйця. Вторинні ефекти від слабшого тиску на витрати на корми і надалі позначалися на здешевленні свинини та курятини.

Ціни на алкогольні напої знижувалися дедалі повільніше. 

Зростання цін

Пришвидшилося зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання, ймовірно, через курсовий чинник.

Сповільнилось і здорожчання тютюнових виробів, проте ціни на них зростали доволі високими темпами, в тому числі під впливом боротьби з тіньовою продукцією.

Через спеку подорожчало і молоко.

Зростання цін на молоко пришвидшилося через спекотну погоду, а вартість бананів зросла в умовах підвищеного зовнішнього попиту.

Послуги також дорожчали швидше – на 10,3%, ймовірно, під тиском витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію. Зокрема, стрімкіше зростали ціни на послуги з охорони здоров’я, транспорту та зв’язку. Натомість пригальмувало зростання вартості освітніх, страхових та фінансових послуг, експлуатації власних транспортних засобів, а також послуг з особистого догляду.

Нагадаємо, у січні – травні цього року споживча інфляція в Україні дещо сповільнилася, порівняно з минулими роками. Проте прогнозувалось, що це може тривати недовго і найближчими місяцями вона зросте.

Читайте також:
У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7%
Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з українських карток за кордоном
НБУ поки що не планує випускати банкноту в 5000 гривень
Нацбанк збирається змінити назву української монети з "копійка" на "шаг", щоб відновити історичну справедливість