Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про безпеку ядерних об'єктів України, зокрема й ЗАЕС

Резолюція наголошує на необхідності демілітаризації та деокупації Запорізької АЕС

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію щодо безпеки та захищеності українських ядерних об'єктів, зокрема й Запорізької АЕС, яку ініціювала Україна. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у соцмережі X.

За його словами, такий крок є "важливим для відновлення поваги до Статуту ООН та міжнародного права".

Резолюція наголошує на необхідності демілітаризації та деокупації Запорізької АЕС у зв'язку з невиконанням Росією резолюцій керівних органів Міжнародного агентства з атомної енергії.

"Резолюція підтверджує необхідність демілітаризації та деокупації ЗАЕС на тлі невиконання Росією резолюцій керівних органів МАГАТЕ. Це голосування є продовженням дискусій і рішень, ухвалених на першому Саміті миру, де пункт перший Формули миру "Радіаційна та ядерна безпека" був одним із ключових питань", – заявив український лідер.

Глава держави висловив вдячність усім партнерам за допомогу у відновленні безпеки в усіх сферах, які були порушені російською агресією. Він зазначив, що спільними зусиллями можна захистити основні норми міжнародного права та спільні цінності.

Як відомо, Росія з самого початку повномасштабної війни захопила Запорізьку атомну електростанцію, розмістивши на ній своїх військових і техніку. Також під окупацію росіян потрапила Чорнобильська АЕС, однак ЗСУ вдалося її звільнити під час контрнаступу.

Запорізьку АЕС досі утримує окупаційна армія, яка неодноразово влаштовувала провокації на ядерному об'єкті. Оскільки провокації ворога на станції можуть призвести до незворотних наслідків, на Саміті миру країни підписали підсумковий документ, до якого включили пункт про ядерні об'єкти.

Там зазначається, що будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок повинно бути захищеним та екологічно безпечним. Українські атомні електростанції та установки, включно із Запорізькою атомною електростанцією, мають працювати безпечно під повним суверенним контролем України та відповідно до принципів МАГАТЕ і під його наглядом. Будь-яка загроза або застосування ядерної зброї в умовах війни, що триває проти України, неприпустимі.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP