Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Що буде з курсом долара та євро: Роз’яснення економіста

Знову зафіксувати курс на рівні 36 гривень вже не вийде
Економіст Ukraine economic outlook Григорій Кукурудза в ефірі UWN, 6 квітня
Джерело: скріншот

Україна не взяла зобов’язання утримувати фіксований обмінний курс. Про це повідомив економіст Ukraine economic outlook Григорій Кукурудза в ефірі медіапроєкту UWN.

"Насправді якщо будуть передумови для повернення до плаваючого курсу – це зменшення інтервенції по місяцю, вони, до речі, зменшилися з 3 млрд в січні, зараз там до 1,6 – в березні. Це зниження його ліквідності в банківській системі. Третє – це певна розробка карти валютних обмежень, можливо, вона вже розроблена", – зазначив він.

Кукурудза каже, що знову зафіксувати курс на рівні 36 гривень вже не вийде. 

"Зараз я бачу, що певні колеги по ринку кажуть, що вже можна переходити до плаваючого курсу, тому що готівковий багато де вже нижчий, ніж банк, і це стабільна історія. Як на мене, ми ще не розуміємо – точно два-три місяці потрібні, щоб точно зрозуміти, що інтервенція 1,6 чи мільярд потрібно по місяцю, не більше, тому що якщо може щось статися, то це буде знову 4–4,5", – додав він.

Експерт уточнив, що технічно Україна може повернутись до фіксованого курсу після плаваючого, проте це дуже погана гра з очікуванням населення.

"На рахунок укріплення готівкового курсу абсолютно чудово, тому що подавляє девальваційні очікування. Як було осінню – всі дивилися на табло обмінника, бачили там 43 і думали, що ринковий курс точно 43, хоча майже всі торги – на Міжнародному банку, готівковий ринок абсолютно невеличкий порівняно з Міжбанком. Зараз абсолютно чудово, що є певний орієнтир населення – вони бачать в обміннику 37–36,5 на здачу, в них оці девальваційні очікування, навпаки, розвернулися в те, що вони бояться укріплення, несуть долари, здають – це дуже грамотно, дуже крута стратегія. Один з кроків до повернення плаваючого обмінного курсу", – додав він.

Крім того, за словами Кукурудзи, мінімум 20% імпорту – це тіньовий імпорт, для якого потрібна чи готівкова валюта, чи аналоги. Знижується курс готівкової валюти – знижується вартість тіньового імпорту.

Читайте також:
Нацбанк суттєво збільшив продаж валюти
Нацбанк відзавтра суттєво пом'якшує валютні обмеження для українців
НБУ помʼякшує валютні обмеження. Що змінюється
НБУ дозволив банкам продавати більше готівкової валюти