Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Допомога від держави: Як оформити субсидію на компослуги і хто повинен повторно подавати заяву?

Серед субсидіантів є категорії, яким субсидії призначають за зверненням із заявою та декларацією про доходи та витрати
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Вже тривалий час в Україні діє адресна державна соціальна допомога людям, які не можуть самостійно платити за житлово-комунальні послуги – житлова субсидія. Нині оформити її можна значно простіше – онлайн, не виходячи з дому. Або ж, звісно, більш відомим шляхом – особисто надавши пакет документів відповідній структурі.

Як це можна зробити та хто повинен повторно подавати заяву на отримання субсидій – з'ясовуємо далі.

На який термін надається субсидія?

В Україні субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується на неопалювальний сезон – з 1 травня до 30 вересня та опалювальний сезон – з 1 жовтня до 30 квітня.

Житлова субсидія на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення розраховується у квітні та жовтні. При призначенні враховується тривалість опалювального сезону з 16 жовтня до 15 квітня включно.

Щороку в травні (чи жовтні) Пенсійний фонд України здійснює автоматичне перевстановлення права на наступний період громадянам, які отримували субсидії в опалювальному/неопалювальному сезоні, та проводять розрахунок розміру виплат.

Для більшості отримувачів субсидії звертатися до ПФУ не потрібно – призначення субсидії в травні для них відбудеться автоматично на підставі даних, які Пенсійний фонд України отримує з офіційних джерел інформації. Водночас серед субсидіантів є категорії, яким субсидії призначають за зверненням із заявою та декларацією про доходи та витрати.

Хто повинен подати заяву на отримання субсидій

Субсидія призначатиметься за особистим зверненням, навіть якщо громадяни отримували субсидію в опалювальному сезоні, якщо:

  • У складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи
  • Громадяни орендують для проживання житлове приміщення
  • Не всі зареєстровані у домогосподарстві люди проживають за місцем реєстрації
  • Громадянин бажає призначити житлову субсидію на придбання скрапленого газу, твердого чи рідкого пічного побутового палива.

Також на підставі звернення надається субсидія на неопалювальний сезон сім'ям, яким в опалювальний сезон було призначено субсидію в розмірі 00.00 гривень.

Як пояснюють в уряді, якщо ви вже є отримувачем житлової субсидії та жодних змін не відбулося, додатково звертатися нікуди не потрібно. Однак при зміні складу домогосподарства чи майнового стану (здійснення дорогих покупок) тощо, згідно з вимогами порядку надання житлових субсидій, необхідно звернутися до ПФУ та проінформувати про ці зміни, подавши нову заяву та декларацію.

Але, якщо ви одночасно відповідаєте всім (!) наступним критеріям, вам необхідно звернутися до ПФУ до 1 липня 2024 року. А саме, якщо ви:

  • отримували субсидії або пільги на початок повномасштабної війни (у січні 2022 року)
  • з січня 2022 року і протягом усього часу аж до сьогодні продовжуєте отримувати виплати пільги або субсидії
  • на початок повномасштабної війни проживали (чи і в подальшому проживаєте) на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій
  • з початку повномасштабної війни жодного разу не звертались до органів соціального захисту чи Пенсійного фонду із заявою та декларацією щодо актуалізації відомостей про себе чи членів сім'ї або домогосподарства, адресу перебування, наявних комунальних послуг тощо з метою перепризначення субсидії або пільги

Як подати документи на субсидію

Документи на призначення житлових субсидій потрібно подати до органів Пенсійного фонду України. Це можна зробити у різний спосіб:

  • Звернувшись особисто до сервісного центру ПФУ
  • Подати документи уповноваженим особам виконавчого органу сільської, селищної, міської ради територіальних громад або до центрів надання адміністративних послуг
  • Надіслати поштою на адресу органу ПФУ
  • Через портал "Дія".

Як скористатися послугою онлайн через "Дію"?

  • Зареєструйтеся чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID
  • Виберіть у меню "Послуги" на порталі "Дія" послугу "Заява на субсидію"
  • Перевірте коректність своїх даних у профілі користувача, оновіть їх за необхідності
  • Вкажіть адресу, за якою бажаєте отримати субсидію
  • Оберіть, чи бажаєте отримати субсидію на житлові та комунальні послуги. Якщо так, відмітьте необхідні послуги з переліку доступних та заповніть поля по кожній з них
  • Вкажіть IBAN рахунку, на який буде нараховуватись субсидії
  • Вкажіть дані людей, що зареєстровані в оселі, а також їх родичів. Якщо ви внутрішньо переміщена особа або ж орендодавець, необхідно зазначити тільки дані тих, хто фактично мешкає в оселі. Під час розрахунку враховуються доходи людей, зазначених у заяві про субсидію
  • Перевірте дані сформованої заяви
  • Підпишіть електронним підписом та відправте
  • Очікуйте призначення субсидій за вказаними видами.

Як скористатися послугою офлайн – особисто, звернувшись до ПФУ?

Подати документи на призначення житлових субсидій та пільг можна особисто декількома способами залежно від того, який є зручнішим. В цьому разі громадянин повинен мати такий пакет документів:

  • заяву про призначення та надання житлової субсидії
  • декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. За потреби можуть бути також додані:

– договір найму (оренди) житла (за наявності)

     – довідки про доходи (у разі зазначення у декларації доходів, інформація про які відсутня у ДФС, ПФУ)

     – інші документи, які необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби), наприклад, документи, що підтверджують непроживання особи за місцем реєстрації.

Такими документами можуть бути:

  • довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, у тому числі легалізовані в Україні документи про набуття страхового стажу в іншій країні
  • довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні
  • акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради
  • договори оренди житла в іншому місці тощо.

Додамо, ще минулоріч Кабінет міністрів ухвалив постанову, згідно з якою субсидії надаватимуться українцям, які перебували в полоні не менше ніж місяць та можуть підтвердити це відповідними відомостями. У разі, коли зареєстроване/задеклароване або фактичне місце проживання відмінне від адреси домогосподарства, під час призначення житлової субсидії не враховуватимуться доходи осіб, які перебувають у полоні або вважаються зниклими безвісти.

Читайте також:
У дев'яти прифронтових областях України уряд планує запровадити новий проєкт підтримки ВПО
Українцям, у яких змінилися доходи, у серпні перерахували субсидії
В Україні від початку повномасштабної війни боржників за комуналку стало на 37% більше
Від альтернативних джерел електроенергії до безпеки. Як користуватися генератором, аби не наражати себе на небезпеку?