Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Брюссель заявив про ще 5 млрд євро прибутку від російських активів, але є нюанс

Російські компанії подали в Росії 94 позови з вимогою повернути гроші компанії Euroclear
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Єврокомісія вважає 5 млрд євро прибутку, отриманого у 2022–2023 роках від заморожених російських активів у депозитарії Euroclear, буфером, що дозволяє покрити поточні та потенційні судові позови в Росії та інших країнах. Про це пише Politico.

Оскільки Україна відчайдушно потребує грошей на боєприпаси, Єврокомісія нарешті запропонувала використати 90% доходів від заморожених російських активів для купівлі зброї для Києва. Це сума від 2,5 до 3 млрд євро на рік. Але блок обмежується доходами, отриманими після 15 лютого 2024 року, дати, коли перша частина пропозиції була схвалена країнами ЄС. Прибуток, отриманий до цього моменту, залишиться в Euroclear, брюссельському депозитарії цінних паперів.

Клірингова палата виступає як зберігач активів на загальну суму 37,6 трильйона євро, які приносять прибуток. З цієї суми 192 млрд євро – це російські державні активи, які були заморожені невдовзі після початку війни у лютому 2022 року. На думку Єврокомісії, 5 млрд євро, утримані Euroclear, є буфером, що дозволяє сплатити поточні та потенційні судові позови у Росії та інших країнах.

"Прибуток за 2022–2023 роки, пов'язаний з російськими іммобілізованими активами, відокремлений від прибутку, отриманого в рамках "звичайного бізнесу. Ми не розподіляємо цей прибуток серед акціонерів і зберігаємо його доти, доки не будуть надані подальші вказівки", – заявив Euroclear у письмовій відповіді Politico.

Кошти призначені для "витрат, ризиків та збитків, понесених центральними депозитаріями цінних паперів… через війну в Україні", йдеться у пропозиції ЄС, яка ще не оприлюднена.

Позиція України

Станом на лютий російські компанії подали в Росії 94 позови з вимогою повернути гроші компанії Euroclear, яка діє відповідно до бельгійського законодавства, після того як їх інвестиції та прибуток у Європі були заморожені, повідомив бельгійський чиновник, знайомий з ходом розгляду і говорив за умов анонімності. Україна не вірить у цей аргумент, а міністр юстиції Денис Малюська назвав його "помилкою" під час дискусії у Брюсселі минулого тижня.

"Я ніколи не чув, що 5 мільярдів євро – це буфер для Euroclear, – сказав Малюська, відповідаючи на запитання Politico.

За його словами, це занадто велика сума грошей, щоб бути буфером для будь-якого потенційного судового процесу. Українські офіційні особи заявили, що ця сума також не відповідає тому факту, що Euroclear зазнав втрати доходу всього у 34 млн євро в результаті прямих наслідків війни, заявила генеральний директор компанії Лів Мострей.

Але експерти з правових питань зазначили, що конфіскація прибутку заднім числом була б юридичним мінним полем – і це пояснює, чому пропозиція Єврокомісії не поширюється на доходи, отримані у 2022-му та 2023 роках.

"Існують дуже обмежені обставини, за яких правила можуть застосовуватися заднім числом", – сказав Малюська.

Пропозиція Єврокомісії

Юридичний текст включає кілька інших поступок для Euroclear. Згідно з документом, фінансова установа може безстроково утримувати 3% виторгу "для забезпечення ефективності своєї роботи".

Крім грошової суми в 5 млрд євро Euroclear може скористатися страховою мережею у розмірі 10% прибутку, отриманого після 15 лютого 2024 року, як додатковою гарантією. У крайньому разі фінансова установа може попросити Євросоюз доповнити цю суму. За словами представника ЄС, якщо юридичні ризики не матеріалізуються до 2027 року, Euroclear має передати Європейському Союзу 10-відсоткову страховку, але не 5 млрд євро прибутку, отриманого у 2022-му та 2023 роках.

Нагадаємо, лідери країн Євросоюзу на саміті в Брюсселі домовилися "продовжити роботу" над планом використання прибутку від заморожених активів російського Центробанку для військових потреб України. 

Сполучені Штати Америки запропонували своїм партнерам з "Великої сімки" створити спеціальний фонд для випуску облігацій на суму щонайменше 50 мільярдів доларів, забезпечених прибутками від заморожених активів центробанку Росії. А тоді використати отримані кошти на підтримку України.

Читайте також:
Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні
За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів
ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ
Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ