Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Злив із НАБУ консультанту "Великого будівництва" Голику: Розслідувачі BIHUS.Info оприлюднили нові подробиці

Біркадзе передавав витоки з НАБУ ідеологу "Великого будівництва" Голику, але отримував їх не від Углави
Георгій Біркадзе
Джерело: відкриті джерела

Журналісти BIHUS.Info оприлюднили нові дані про скандал із витоками інформації з Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Про це йдеться на сторінці Bihus.info у Facebook.

У травні директор НАБУ Кривонос усунув свого першого заступника Гізо Углаву через розслідування про злив даних консультанту офісу президента Юрію Голику.

Проте, за версією журналіста-розслідувача Дениса Бігуса, радник Офісу президента Георгій Біркадзе спілкуючись із високопоставленою особою з НАБУ – факт зливу незаперечний – так "упаковував" інформацію для Голика і сам міг складати повідомлення від високопоставленого "японця".

За даними розслідувачів, телефон Юрія Голика, вилучений у рамках справи про тендери на ремонт доріг у Дніпропетровській області, містив листування між трьома особами.

Вже ідентифіковано особу №1 – це детектива НАБУ, умовний "Валера". Особа №2 – Георгій Біркадзе. Особою №3 був якийсь високопоставлений "японець", ймовірно, йдеться про першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву.

Також розпорядженні команди BIHUS.Info виявилася частина фотографій із кешу телефону Голика, де детективи НАБУ і знайшли файли, з яких склали картину зливів у справі Резніченка/Голика. У тому числі й листування Біркадзе з високопоставленим японцем (так на сленгу називають працівників НАБУ), яке він нібито і продавав Голику. Сам Біркадзе так само з'являється в кадрі, стверджуючи, що займався "творчістю", кілька років отримуючи інформацію від своїх джерел у правоохоронних органах і передаючи її Голику у вигляді написаних ним повідомлень нібито від високопоставленої особи в НАБУ. Очікувано заперечуючи, що це Углава.

Журналісти BIHUS.Info також поставили під сумнів стилістику "японця" (за версією слідства – Углави), зіставивши звичайне листування Углави з іншими людьми.

"Особистий висновок буде таким. Роками діяч офісу президента і радник Юрій Голик від Георгія Беркадзе отримував інформацію про діяльність НАБУ. Інформацію, якою в сукупності володів заступник директора НАБУ Гізо Углава. Чи писав сам Углава оці всі повідомлення? Ні, не думаю", – зазначає Денис Бігус.

Також зазначається, що злив НАБУ інформації людині з Офісу президента, можна говорити розглядати у двох контекстах. Перший – це продажність керівника антикороргану, другий – встановлення контакту НАБУ з учасником злочинного угруповання, аби витягти з нього інформацію. Однак в ході розслідування, за словами Бігуса, йому натякали ще й на третій варіант, мовляв – це така спецоперація.

Що передувало

Нагадаємо, що Георгій Біркадзе вже фігурував у справі забудови біля Ботсаду, де за 20 років "засвітилося" немало девелоперів-інвесторів, серед них Мухтар Аблязов, Войцехівський, Вавриш. У цій справі Біркадзе представляв інтереси міліцейсько-прокурорського клану Яреми-Гелетея, який об'єднував Г. Ільїна, О. Савченка, А. Даниленка та інших. Креатура цього клану, Іван Вигівський, на даний час є керівником Нацполіції.

Читайте також:
У Голика, одного з головних фігурантів справи про зливи з НАБУ, проводять обшуки, – ЗМІ
НАБУ проводить обшуки у колишнього заступника керівника ОП Кирила Тимошенка
Глава НАБУ не прийшов на засідання комітету ВР по питанню "зливів"
Голова ДФС отримав рекордний хабар – більше 21 мільйона євро. НАБУ показало схему легалізації грошей