Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

25 європейських компаній в обхід західних санкцій постачають російську армію, – ЗМІ

Розповідаємо, що це за компанії і що вони постачають

Російський літак

Джерело: The Insider

25 європейських компаній в обхід обмежень Заходу постачають російську армію. Необхідне обладнання імпортують військові підрядники, які уникнули потрапляння до санкційних списків. Журналісти-розслідувачі з'ясували, що постачання йде з Італії, Естонії, Литви, Австрії та Польщі. Так, європейські бізнесмени продають товари російським фірмам, які надають армії мікросхемами для ракет, гільзи, підривники, солдатське взуття, бронежилети, двигуни для бойових кораблів тощо. Розповідаємо, що це за компанії.

Сучасні верстати

За даними ЗМІ, московське ТОВ "Стан" – розробник сучасних верстатів з числовим програмним управлінням, що входить до держкорпорації "Ростех". Згідно з базою даних аналізу держзакупівель, компанія уклала 125 контрактів на загальну суму понад 14 млрд рублів (понад 174 млн доларів, – ред.).

"Дарма що те, що "Ростех" знаходиться під санкціями, німецька компанія Vansped Logistics (від імені Reißaus & Baumberg Maschinenbau GmbH) вже після початку війни, зокрема в липні 2022 року, постачала "Стану" техобладнання для ливарного виробництва. Пізніше перший заступник гендиректора "Ростеху" Володимир Артяков розповідав про важливість поставок з боку ТОВ "Стан" для випуску ракетоносців Ту-160 (саме з них по Україні запускають крилаті ракети Х-555, – ред.)", – пишуть медіа.

Взуття російським найманцям

Європостачальники буквально взують російських солдатів. Ростовська фірма "Донвзуття" прямо на своєму сайті повідомляє, що є постачальником Міноборони. 

Як з'ясував The Insider, "Донвзуття" постачає з Німеччини також взуттєвий клей (відправник – Jakob KECK Chemie GmbH) та шкіру (Salamander SPS GmbH & Co. KG), а підошви імпортує з Італії (Tacchificio Campliglionese).

Тож й італійці, і німці продовжили постачання на адресу компанії і після лютого 2022-го.

The Insider

Бронежилети

Виробник бронежилетів для силовиків та військових АТ НВП "КЛАС" завіз фрезу з Італії, інформують журналісти. Постачальник – Minelli Carmello.

The Insider

Супутникові системи

АТ "Інформаційні супутникові системи" ("ІСС") – один з найбільших підрядників держкорпорації "Роскосмос". ІСС виконує замовлення з розробки та виробництва космічних апаратів у рамках розвитку системи навігації та позиціювання ГЛОНАСС та системи супутникового зв'язку "Гонець-М" на користь Міноборони.

"ІСС" знаходиться лише під санкціями США. Тому може вільно імпортувати з Європи перемикачі, які використовують у мікросхемах бортових систем управління ракет. Постачальник – Radiall S.A. з Франції. Французька компанія Marchante під час війни постачала російську збройову компанію "Курганприлад" технічними виробами. Французів не бентежило ні те, що "Курганприлад" – офіційний партнер концерну "Калашников", ні те, що власник фірми – російський сенатор Сергій Муратов", – зазначають розслідувачі.

Сам "Курганприлад" потрапив до чорного списку ЄС лише у грудні минулого року, а член Ради Федерації перебуває під персональними санкціями ще з березня. Проте це не перервало його бізнес-відносин з Marchante.

Оптичні системи

Петербурзьке АТ "Ломо" – виробник оптичних систем для Військово-морського флоту, Військово-космічних сил та Сухопутних військ. Наприклад, прицілів нічного бачення "Мауглі-2" та "Мауглі-2М" для переносних зенітних ракетних комплексів. Постачальник" Ломо" з Європи – естонська Marker Nordic Ou.

Також Міноборони РФ закуповує прискорювач нейромереж розробки НТЦ "Модуль" у Швейцарії у фірми E-tec Interconnect AG.

Угорська фірма Aluminiumarugyar Zrt. продає місткості для газу російському підприємству "Русбал", виробнику надувних макетів для армії.

The Insider

Покупці з Європи – російські олігархи

Ще одні покупці продукції з Європи – олігархи Іскандар Махмудов та Андрій Бокарєв. За інформацією ЗМІ, бізнесмени контролюють АТ "Коломенський завод", що постачає Міноборони дизельні двигуни для військових кораблів. Частини для двигунів типу Д500 "Коломенському заводу" продає Sipavag AG зі Швейцарії, D.Kudarauskienes Warehouse із Литви та Geislinger GmbH з Австрії.

Саме на базі дизелів типу Д500 підприємство виготовляє двигуни для Військово-морського флоту. Гвинтові пружини "Коломенський завод" отримує з Німеччини від Heinrich Eibach GmbH. Запобіжні клапани від HOERBIGER Wien GmbH – з Австрії. Частини двигунів типу Д49 від Piston Ring Manufacturer Prima – з Польщі.

Західні санкції проти РФ

Лідери "Великої сімки" на саміті в японській Хіросімі ухвалили спільну заяву щодо війни в Україні. G7 пообіцяла продовжувати надавати Україні оборонну допомогу, засудила дії Росії та її ядерний шантаж, а також пообіцяла працювати над відстеженням російських алмазів, щоб надалі запровадити обмеження експорту.

Також на тому ж зібранні Канада разом з іншими країнами G7 запровадила понад 70 нових санкцій проти Росії. 

Читайте також:
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина
Литовські компанії експортували до Росії товари військового призначення щонайменше на 130 млн євро, – розслідування
Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок