Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Як не потрапити на гачок. Медіаекспертка назвала найпопулярніші шахрайські схеми у соцмережах

Шахраї користуються низькою медіаграмотністю населення і заманюють на гачок в соціальних мережах

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Шахраї активно використовують соцмережі для того, щоб заволодіти чужими грошима. Злодії використовують актуальні кейси для обману українців. Медіаекспертка, авторка антифейкового проєкту "НотаЄнота" Альона Романюк розповіла про найпоширеніші способи, якими шахраї користуються зокрема у Facebook та Telegram.

"Шахраї. Їх дуже багато. Що обіцяють? Обіцяють гроші і виплати всім українцям від ООН, від ЮНІСЕФ, від "Нової пошти", від ПриватБанку, від Ощадбанку. "Кожний українець може отримати по 16 тисяч гривень". Ви маєте обов’язково перейти за якимось посиланням в Телеграм-канал або на якийсь сайт, залишити свої платіжні дані і все. Далі шахраї заволодівають цими коштами", – говорить медіаекспертка.

Крім цього, шахраї часто для обману використовують штучний інтелект, рекламуючи від імені відомих людей товари або послуги, часто – ліки.

"Зараз використовують штучний інтелект. Те, що називається ліпсинк. Тобто коли беруть відео наших українських ведучих, генерують їх голос про те, що знайшли чудо-спосіб, який лікує рак, або знайшли дивовижний спосіб, який позбавить вас раз і назавжди від варикозу, і так далі. Це такий ролик на одну хвилину, де справді обличчя ведучого, де губи відкриваються майже в такт, але ця реклама бадів, це "фуфломіцини", – розповіла Альона Романюк.

Вона додала, що за цими шахрайськими схемами зокрема стоять люди, які перебувають у місцях позбавлення волі.

Найпоширеніші шахрайські схеми в месенджерах

Перший спосіб – так званий "нульовий". На месенджер приходить повідомлення із "жучком", яке (за умови неоновленої версії додатка) автоматично завантажується в кеш і "перехоплює контроль" за акаунтом. Проте така схема працює лише із застарілими смартфонами. У більшості випадків – вона неефективна.

Другий спосіб – так званий "доступ в один клік. За цією схемою вам у месенджер приходить повідомлення із прихованим зображенням чи посиланням. Відкривши приманку шахраїв, ви надасте їм відмичку від свого акаунту: в цей момент злочинці прив’язують до вашого акаунту обліковий запис, який перехоплює контроль і віднині діє від вашого імені.

Саме такі історії трапляються все частіше. Тож, якщо вам надходять повідомлення з проханням проголосувати за щось або когось, навіть від знайомих, спочатку з’ясуйте всі деталі з людиною, яка вам і відправила таке посилання. В іншому разі, відкривши його, ризикуєте втратити не тільки акаунт, а ще й наразити на безпеку всіх, чиї контакти маєте у телефонній книзі.

Телеграм – найменш захищений месенджер: у чому його "слабкість"

Попри численні історії, коли у WhatsApp українцям пропонували заробіток за лайки й потім ошукували на десятки тисяч гривень, цей месенджер у питанні захисту облікового запису є найбільш захищеним. Через оновлені правила безпеки серед списку безпечних також Signal. За умови правильного налаштування, ніхто не зможе отримати доступ до акаунтів цих соцмереж.

Найнебезпечнішим же залишається Телеграм. Головна його небезпека полягає у можливості використовувати додаток одночасно на кількох пристроях: з різними номерами – якщо мова про смартфони та IP-адреси – якщо мова про комп’ютери, до яких Телеграм підключають шляхом сканування QR-кода через посилання.

І повернути акаунт у разі викрадення, на відміну від WhatsApp, неможливо. А от інші месенджери значно захищеніші: навіть у разі спроби викрадення облікового запису, ви можете заблокувати злодія і повернути контроль над акаунтом.

Три месенджери, які злодіям найважче зламати

WhatsApp та Signal мають значну перевагу. До цих месенджерів можливо прив’язати лише один мобільний пристрій і встановити синхронізацію з комп’ютером. Тобто якщо зловмисник отримає доступ до акаунту – на телефоні власника він зникає. Паралельно зловмисник не може вас контролювати та спостерігати за особистими даними у вашому месенджері.

У Viber схожа система захисту. Крім цього, додаток пропонує встановлення додаткового пароля, для ускладнення спроби злому шахраїв.

WhatsApp має ще один визначний плюс – хмарний пароль, який унеможливлює спроби злочинців авторизуватись в акаунті від вашого імені.

В Signal ситуація дещо інша, проте не менш убезпечена: там акаунт прив’язується до мобільного пристрою людини. Таким чином, при спробі входу до акаунту ви маєте увести не тільки пароль від безпосередньо месенджера, але й від вашого пристрою.

Поряд з цим в Україні стрімко зростає кількість шахраїв, тільки за перший квартал 2024 року відкрито на 20% більше справ за цією статтею, ніж за аналогічний період 2023-го.

До речі, днями Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що платформа Telegram заблокувала низку офіційних ботів, у тому числі й чат-бот української розвідки. Згодом українські чат-боти, що допомагали у боротьбі з агресією РФ, відновили роботу.

Читайте також:
У Харкові невідомий представився священником, забрав церковні гроші з атрибутикою і зник
Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень
Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук
Пообіцяли зробити "волонтерами" системи "Шлях" за 15 тис. доларів. У Львівській області викрили шахраїв