Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок

У цьому процесі держава розраховує на підтримку Канади
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україна має обмежені ресурси у протимінній діяльності, у тому числі дефіцит операторів із розмінування, тому має намір залучати до цього процесу жінок. У цьому напрямку держава розраховує на підтримку Канади, зазначила на зустрічі перша віцепрем'єр Юлія Свириденко з послом Канади у справах жінок, миру та безпеки Жаклін О’Ніл.

За словами посадовиці, Кабмін прагне забезпечити професійну реалізацію та соціальну інтеграцію жінок, ветеранів і ветеранок, осіб, постраждалих від вибухонебезпечних предметів, та осіб з інвалідністю через залучення до виконання робіт у сфері протимінної діяльності. У цьому напрямку держава розраховує на підтримку Канади. 

"Україна має обмежені ресурси у протимінній діяльності, ми потребуємо більше операторів з розмінування, більше техніки, навчання саперів. Сподіваємося, що канадські партнери приєднаються до створення відповідних програм із навчання протимінній діяльності, зокрема, для жінок", – сказала Свириденко.

Також міністри розглядають питання державного фінансування приватних операторів. Це дозволить збільшити кількість таких компаній на ринку України, а також зацікавити міжнародні компанії активно приєднуватися до процесу розмінування українських земель.

"Гендерна рівність розглядається як невіддільна частина політики України, яка базується на принципах інтеграції, інклюзивності та цілісності. Це стосується всіх видів діяльності, зокрема, і таких важливих напрямів, як розмінування", – додала Свириденко.

Нині в Україні вже є помітні результати: середній рівень залучення жінок серед усіх державних і недержавних операторів сягає близько 30%, що відповідає порядку денному НАТО "Жінки, мир і безпека", підсумувала перша віцепрем'єр.

Новини за темою: Чудова сімка: Полтавські інженери в гаражі створюють дрони для розмінування території

Чверть території України залишається замінованою

Станом на початок квітня в Україні лишаються забрудненими вибухонебезпечними предметами 25% територій. Найбільш щільно замінованими територіями є деокуповані регіони.  

За словами глави Міністерства внутрішніх справ Ігоря Клименка, за два роки сапери виявили та знищили понад 780 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Наразі в структурі МВС працюють близько двох тисяч саперів, проте з часом їхню кількість планують збільшити до 2 тис. 800 фахівців.

Водночас після вторгнення Росії 2022 року територія України стала найбільш замінованою у світі, обійшовши за цим показником навіть Афганістан і Сирію, повідомляв міжнародний аналітичний центр Globsec.

Читайте також:
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст