Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

"Буча. Після...": UWN у спецпроєкті до річниці звільнення Бучі зібрав свідчення очевидців окупації

Побита, поранена, частково зруйнована, окупована, трохи у розпачі, але точно незламна і не скорена – це українська Буча навесні 2022-го. Минув рік з моменту деокупації міста на Київщині. Кажуть, час зцілює, та це невиліковно, рана занадто глибока. До першої річниці звільнення Бучі та у пам’ять про жертв російських нелюдів телеканал UWN зняв фільм про Місто-герой. Разом з ведучим Дмитром Пустовітом, який 4 квітня минулого року побував у звільненій Бучі та на власні очі побачив її жахіття, ми згадаємо, як було "до", "під час" та "після" окупації
Джерело: UWN

Квітень 2022-го. Найвідоміші видання світу пишуть про невелике місто Буча на Київщині. Та на обкладинках не картинка процвітаючого українського населеного пункту. На перших шпальтах трупи: чоловік на велосипеді, жінка, яка щойно зробила манікюр, хлопчик на могилі матері. Коли Збройні сили України звільнили Бучу, відкрилося істинне обличчя росіян: зґвалтування, знущання, катування, масові захоронення. Нелюди не жаліли нікого.

Новини за темою: Буча, Ірпінь, війна: Які фото з України потрапили до річних дайджестів світових ЗМІ

Вперше Дмитро Пустовіт потрапив до Бучі 4 квітня як фіксер італійської журналістики Франчески Маноккі. "Ми бачили дуже багато горя і дуже багато страждання. Була жінка, яка розповідала про регулярні випадки зґвалтувань, вона розповідала історію, що російські військові прийшли до неї в будинок і сказали: "Ми будемо тут у тебе жити". Але вона жила з донькою, і вони домагалися до доньки. Тоді ця жінка сказала: "Не чіпайте мою доньку, я все зроблю за неї". І вони ходили до неї регулярно і робили це стільки, скільки хотіли, і так, як їм хотілось", – згадує Дмитро Пустовіт.

Одними з перших у підвалі знайшли 18 понівечених тіл убитих чоловіків, жінок і дітей, на них виявили сліди катування: вирвані зуби, відрізані вуха. Згодом міський голова заявив про братську могилу, де лежали тіла 280 українців. За офіційними даними, загинуло щонайменше 420 місцевих. Насправді точна цифра і досі невідома. У Бучі немає того, хто б не втратив когось, або чогось.

Родина Чекмарьових вирішила евакуюватися із Бучі, їм вже знайомо, як це покидати домівку. У 2014-му вони втікали з рідної Донеччини, та війна знайшла сім’ю і на Київщині.

"Я свою родину намагався врятувати двічі. Мені вдалося вивезти їх з Донбасу, але не вдалося вивезти з Бучі. 5 березня ми виїхали, і як тільки я припаркувався, почався обстріл, загорівся автомобіль. Я подивився назад і побачив мертвих дітей і дружину, а я сам був поранений. Не відчував ногу, вона трималася тільки на шкірі і на джинсах. Як казав лікар, який мене врятував: "На тебе у Бога ще є плани, якщо він лишив тебе в цьому житті", – розповідає Олександр Чекмарьов.

Уніан

Новини за темою: Українським правоохоронцям вдалося встановити особи російських військових, які розстріляли дві родини в Бучі

Підрозділ Росгвардії "Вітязь", 76-та десантно-штурмова дивізія із Пскова і щонайменше три чеченські підрозділи – саме вони коїли злочини та вбивали цивільне населення в окупації. Згодом на допитах росіяни зізнавалися: була команда – розстрілювати усіх.  Так само як відкрили вогонь по родині Чекмарьових, під обстріл потрапила і Наталія Волинська разом із чоловіком та друзями.

"О 7:30 ми виїхали по вулиці Пушкінській і побачили розстріляну машину. Бачимо, стоїть за клумбою танк і чотири солдати з автоматами, вони вийшли і почали в нас стріляти, кулі потрапили в лобове скло, у колеса, радіатор, двері. Ми почали їхати назад – в’їхали в уже розстріляну машину, від удару нас кидає в кювет, ми там і залишились. Коли ми з чоловіком ходили по дрова, побачили БТР, який не зупиняючись їхав на нас, і ми від нього тікали. Ці люди не зупиняться ні перед чим, вони будуть продовжувати знищувати. Підсвідомо переживаємо, що вони знову можуть повернутися", – розповідає Наталія Волинська.

Вулиці, що бачили смерть, на найжахливіших кадрах, де тіла бучанців розкидані прямо по дорозі, їх переважно дві: Яблонська та Вокзальна. На останній зроблено знамените фото із розбитою російською колоною.

Радіо Свобода

Після розмінування та деокупації нині і не скажеш, що саме ці сімейні сповнені життям вулиці росіяни умили українською кров’ю. Бучанці не забули, люди, які там живуть, не з чуток знають, що таке пекло.

"Ми це все спостерігали з першого ряду, буквально за 50 метрів бійня відбувалася. У сусідньому будинку ми почули перше "не стреляй!". Це був дідусь, він кинув коктейль Молотова, зупинив бензовоз, і почалася бійня. Ми ховалися у ванній, але коли не залишилося вже нічого живого від квартири, ми втекли у під’їзд, сиділи там під сходами. Коли ми виїжджали, на нас виїхав танк, на кожному повороті стояв кулеметник. Наша родина завдячує своїм життям сусіду. Ми не встигли заправитися до війни, а у нього в гаражі була бочка бензину, і він всім сусідам поблизу роздав і позаправляв повні баки", – згадує пані Юлія – вона живе на вулиці Вокзальній.

Новини за темою: "Якщо рашисти в Бучі не вбили, то вже просто так не вмру". Історія Юлі, яка пережила окупацію

Ворог зруйнував та пошкодив у Бучі 861 приватний будинок, 122 багатоквартирних та 875 господарських будівель, а загальний збиток, який російські військові завдали місту, – понад 5 мільярдів гривень. Вседозволеності окупантів не було меж: ховалися за цивільними, розміщували військову техніку у дворах, під дулом виселяли людей з їх домівок на вулицю.

Вода та їжа в окупації були важкодоступні, водонапірну башту зруйнували, магазини не працювали, російські снайпери ховалися в багатоповерхівках та відстрілювали людей за пересування по вулиці. Бучанці витримали завдяки один одному, герої, обличчя яких ви не бачите у ЗМІ, ходять вулицями цього міста.

Попри все горе, яке військові РФ принесли у місто, в українців є талант, який не знищити жодною зброєю: здатність вірити у краще і навіть у темряві народжувати світло.

"Аліса народилася 7 березня 2022 року. Я не хвилювалася, я намагалася думати тільки про краще, бо я розуміла, якщо я буду думати тільки про погане, то це може погано вплинути на дитину. Я дізналася, що у нас в будинку живе лікар-терапевт, познайомилася з нею і розповіла свою ситуацію. Це Людина з великої літери. І не дивлячись на те, що в неї було троє дітей, яким ще не було 18 років, вона сказала: "Я нікуди виїжджати не буду, поки не прийму в тебе пологи"", – розповідає Анна Тимченко, яка народила в окупації.

А ця сама лікарка, Ірина Язова, каже, що ніяк не готувалася до пологів, просто читала літературу, коли навчалася.

Видихнути бучанці змогли 2 квітня, коли ворог остаточно пішов з Київщини. Тоді до міста прийшло старе життя, але… Ті ж обличчя, але з іншими думками, ті ж вулиці, але з інакшими спогадами, ті ж сусідські будинки та часто без власників. До міста прийшло "після".

"Після" буде і в інших міст і містечок. Ми знімемо фільми про Маріуполь, Бахмут, Луганськ та інші, де ворог намагається знищити нашу незламність. Найголовніше, що їх "після" буде обов’язково українським!

Читайте також:
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, - Плетенчук
РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля
Військова допомога від США дозволить Україні контрнаступати у 2025 році, - радник Байдена