USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

ЗСУ просунулися щонайменше на трьох напрямках, – ISW

13.07.2023 09:49 497
Українські війська просунулися в районі Оріхово-Василівки
ЗСУ_11

Позиції ЗСУ у Донецькій області. Весна 2023 року

Джерело: Уніан

12 липня українські війська продовжували контрнаступальні операції щонайменше на трьох напрямках і досягли успіхів на деяких ділянках. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

У Генштабі Збройних сил України повідомили, що українські війська продовжують наступальні дії на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках. 

Український Генштаб також повідомив, що українські сили досягли часткового успіху на рубежах Біла Гора – Андріївка та Біла Гора – Курдюмівка (13 км на південний захід від Бахмута). 

Речник Таврійського угруповання військ України майор Валерій Шершень заявив, що українські війська досягли часткового успіху та просунулися вздовж лінії фронту на Бердянському напрямку. 

Російські військові блогери стверджують, що українські війська також просунулися в районі Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута), на південний захід від Великої Новосілки Донецької області та на південь від Оріхова на заході Запорізької області. 

ЗСУ за п’ять тижнів звільнили стільки ж території, скільки РФ захопила за пів року

Українські військові в ході контрнаступальних операцій з початку літа і станом на зараз деокупували майже стільки ж території, скільки російські війська захопили більш як за шість місяців. Про це йдеться у звіті ISW.

Аналітики підрахували, що від початку контрнаступу України 4 червня ЗСУ відвоювали приблизно 253 кв. км території. Тоді як окупанти захопили загалом близько 282 кв. км по всьому фронті після 1 січня.

10 липня українські війська вели контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту: на Бахмутському, Бердянському (межа Донецької і Запорізької областей) та Мелітопольському (захід Запорізької області) напрямках. 

Українські війська звільнили на півдні територію, співмірну із площею Одеси

10 липня повідомлялося, що українські війська від початку наступу звільнили на південному напрямку 169 кв. км. Про це повідомив речник Генерального штабу Збройних сил України Андрій Ковальов.

Зокрема, за минулий тиждень в результаті наступу на Мелітопольському та Бердянському напрямках Збройні сили України просунулися на понад один кілометр. В цілому просування на цих напрямках від часу початку наступу становить 8,6 км.

За минулий тиждень на півдні України звільнено понад 10 кв. км української землі.

Від початку наступу на Мелітопольському та Бердянському напрямках Сили оборони України звільнили від російських окупантів 169 квадратних кілометрів.

"Це приблизно співмірно з площею міста Одеса. На цих територіях тривають заходи з розмінування місцевості", — сказав Ковальов.

Нагадаємо, що площа Одеси складає 162,4 км. кв.

Бахмутський напрямок

На Бахмутському напрямку, станом на 10 липня, Сили оборони вже звільнили 24 кв. км. Зокрема, минулого тижня воїни звільнили від російських окупантів 4 кв. км територій.

"Ворог чинить спротив, здійснює переміщення підрозділів та військ, активно застосовує свої резерви. Тут тривають важкі бої", – додав Ковальов.

Лимано-Куп’янський і Бахмутський напрямки

На обох цих напрямках окупанти тримають армію з-понад 180 тисяч військових. Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в ефірі телемарафону розповів, що це:

- повітряно-десантні війська,

- механізовані підрозділи, 

- підрозділи бойового армійського резерву "Барс",

- територіальні війська,

- штурмові роти "шторм Z", які набираються із злочинців.

Скільки території було звільнено наприкінці червня

За тиждень 26 червня — 2 липня українські військовослужбовці звільнили ще 37,4 квадратних кілометрів території. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Зокрема наші воїни звільнили 9 кв. км на сході та 28,4 кв. км на півдні країни.

Заступниця міністра оборони зазначила, що українські війська на сході мали успіх в основному навколо Бахмута. А на півдні Сили оборони просуваються на Мелітопольському та Бердянському напрямках.

Деокупація Донеччини 

ЗСУ під час контрнаступальних операцій щонайменше на трьох ділянках фронту 10–11 червня звільнили п'ять населених пунктів на південь від смт Велика Новосілка (Великоновосілківського району) Донецької області, а саме Макарівку, Нескучне, Благодатне, Сторожеве і Новодарівку, повідомлялося у зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

"Геолокаційні кадри і російські джерела засвідчили, що українські сили звільнили кілька населених пунктів під час наземних атак на південь, південний захід і південний схід від Великої Новосілки в західній частині Донецької області", – йдеться в аналітичному зведенні.

Деокупація Донеччини станом на 12 червня
Джерело: deepstatemap

Звільнення Новодарівки

4 червня 2023 року в рамках оборонної операції спільними діями механізованого підрозділу та зведеним підрозділом Запорізької окремої бригади територіальної оборони було звільнено від окупантів село Новодарівка. 

Окупанти намагались знову захопити населений пункт, проте численні атаки були відбиті.

Звільнення Сторожевого

35-а окрема бригада морської піхоти ім. контрадмірала Михайла Остроградського опублікувала відео з деокупованого Сторожевого на Донеччині.

"Державний прапор знову майорить над Сторожовим, і так буде з кожним населеним пунктом, поки ми не звільнимо всю українську землю. Далі буде...", – йдеться в повідомленні.

Населений пункт знаходиться поряд з Благодатним, Нескучним та Макарівкою.

Звільнення Макарівки і Благодатного 

11 червня українські військові звільнили села Макарівка і Благодатне на Донеччині. 

Воїни 68-ї окремої єгерської бригади ім. Олекси Довбуша.  розповіли, що росіяни чинили опір, однак так і не змогли вистояти натиск ЗСУ. Під час операції окупанти взяті в полон.

Ситуація на Південному напрямку

Раніше в ISW повідомляли, що українські війська досягли локальних успіхів під час контратак на заході Запорізької області, однак росіяни продовжують оборонятися відповідно до обґрунтованої тактичної оборонної доктрини.

За даними аналітиків, російські війська відреагували на початок українських контрнаступальних операцій на заході Запорізької області згідно з усталеною російською доктриною, яка передбачає, що перший ешелон військ відбиває або сповільнює атакувальні сили за допомогою мінних полів, укріплень і опорних пунктів, а другий ешелон військ контратакує.

Як зазначається, українські війська зараз намагаються провести надзвичайно складну тактичну операцію – лобовий штурм підготовлених оборонних позицій, що ускладнюється відсутністю переваги в повітрі.

При цьому там наголосили, що початкові штурми українських сил не слід екстраполювати для прогнозування всіх українських операцій.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід