USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Закатували ветерана АТО в Херсоні: Генерал РФ та його підлеглі отримали підозри

На прохання гауляйтера Сальдо у липні 2022 року Кремль "відрядив" їх до захопленого на той час Херсона для проведення так званих "зачисток" серед місцевих жителів
Україна зібрала доказову базу на ще 11 російських воєнних злочинців
Україна зібрала доказову базу на ще 11 російських воєнних злочинців
Джерело: СБУ

Служба безпеки та Національна поліція України зібрали доказову базу на ще 11 російських воєнних злочинців, які причетні до масових репресій та вбивств цивільного населення після захоплення Херсона. Про це інформує пресцентр СБУ.

"Цього разу задокументовано злочини генерал-майора поліції РФ Юрія Зав’ялова – заступника начальника головного управління МВС Росії по Красноярському краю та його підлеглих", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на прохання гауляйтера Сальдо у липні 2022 року Кремль "відрядив" їх до захопленого на той час Херсона для проведення так званих "зачисток" серед місцевих жителів.

Для організації репресивних заходів Зав’ялова призначили очільником окупаційного "управління МВС РФ по Херсонській області". Ще двоє російських полковників поліції – Геннадій Берьозін та Юрій Закавряшин отримали "посади заступників" керівника псевдоустанови.

"Ці троє фігурантів організували загони рашистів, які викрадали мешканців обласного центру та конвоювали їх до окупаційної катівні, якою керував Андрій Співак – 38-річний старший лейтенант поліції РФ. За наказом Зав’ялова його підлеглий застосовував до ув’язнених жорстокі тортури, у тому числі влаштовував побиття та морив голодом", – додали в СБУ.

Слідство встановило, що саме за наказом Співака до смерті закатовано струмом 54-річного ветерана АТО.

Під час звільнення Херсона Зав’ялов і його підлеглі втекли до РФ, де отримали кремлівські нагороди. Щоб приховати воєнні злочини, фігурантам змінили анкетні дані в особових справах у РФ. Втім така конспірація їм не допомогла. Співробітники СБУ спільно з Національною поліцією встановили особи кожного зловмисника та їхні персональні дані.

Наразі Зав’ялову, Берьозіну, Закавряшину, Співаку та ще шістьом фігурантам заочно повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб).

Дії ще одного злочинця кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (пособництво у жорстокому поводженні з цивільним населенням поєднане з умисним вбивством).

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід