USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Вони повертають загиблим людям імена. Як працює Експертна служба МВС?

Експертна служба МВС_1
Джерело: Експертна служба МВС

Експертна служба МВС України є системою установ в Україні, які проводять ДНК-експертизи щодо ідентифікації тіл загиблих військовослужбовців та цивільних в результаті збройної агресії росіян. На сьогодні вже проведено більше 30 тисяч таких експертиз. Як проходить ідентифікація невпізнанних тіл, з якими складнощами стикаються експерти та родичі загиблих розповіли UWN в ДНДЕКЦ МВС.

Експертизи у воєнних злочинах – пріоритет

"Нашим пріоритетом сьогодні є проведення експертиз у воєнних злочинах, судово-експертне забезпечення правоохоронців в розкритті та розслідуванні злочинів, пов’язаних з російською агресією. Вже виконано більше 30 тисяч експертиз.

Це експертизи різних напрямків, більша частина з них це судові молекулярно-генетичні експертизи щодо ідентифікації військовослужбовців та ідентифікації цивільних осіб, які загинули під час війни. Також левова частка експертиз - виділення вибухових речовин після обстрілів, щодо визначення пошкоджень, зокрема оцінки пошкоджень внаслідок руйнування інфраструктури. Загалом наша установа проводить експертні дослідження за понад 70 видами, починаючи з повітря і завершуючи ґрунтом, дорогоцінним камінням, об’єктами нерухомості, культури, інтелектуальної власності.", - каже директор ДНДЕКЦ МВС- керівник Експертної служби МВС Сергій Кримчук.

За його словами, ідентифікація особи загиблого за допомогою встановленного ДНК-профілю з біологічного матеріалу чи особистих речей є відносно новою експертизою. В експертному центрі її почали проводити з початку 2000-х років. Проте вже в 2014 році, з початком проведення АТО, коли з’явилися перші загиблі стало зрозуміло, що навантаження буде збільшуватися і змінився вектор роботи генетичної експертизи у напрямку ідентифікації загиблих. Тоді експерти почали активно вести електронну базу генетичних ознак людини, яка функціонує з 2009 року.

Джерело: Експертна служба МВС

З початком широкомасштабного вторгнення запити на проведення експертиз ідентифікації зросли в рази і продовжують зростати. І якщо в 2000 роках в Експертній службі МВС була одна лабораторія, в якій працювало 10 людей, сьогодні лабораторія, яка здатна досліджувати біологічний матеріал та виділяти з нього ДНК-профіль є в кожній області і сумарно в них працюють 400 висококваліфікованих експертів В 10 підрозділах регіональних центрів є стаціонарні повнопрофільні ДНК-лабораторії, в яких можна досліджувати весь спектр біологічних матеріалів від зразків до кісток, в інших 13 підрозділах - лабораторії, які дозволяють працювати з букальним епітелієм (клітини ротової порожнини) громадян, тобто родичами, облаштовані приладами швидкої ДНК-ідентифікації.

"Сьогодні ми отримуємо суттєву допомогу від наших міжнародних партнерів. За час війни ми отримали такої допомоги більше ніж на 10 мільйонів євро, в основному це обладнання, витратні матеріали. Тобто це ті матеріали, які нам дозволяють виконувати експертизу оперативно та відповідати на всі запити, які стоять перед нами. Ми продовжуємо роботу з партнерами. Запити на проведення експертиз зростають, особливо коли звільнюється якась частина окупованої території, ми знаходимо масові захоронення, катівні тощо. І звісно, що потрібно проводити багато ДНК-досліджень, ідентифікацій, тому потреби в витратних матеріалах та обладнанні зростають і будуть зростати надалі. Як тільки звільняться інші окуповані території ці потреби можуть зрости ще в рази", - пояснює Сергій Кримчук.

В чому складнощі із проведенням експертиз з встановлення ДНК-профілів

"Ми працюємо і зі зразками невпізнаних рештків тіл, до нас не направляють експертизи по тих загиблих, яких можна ідентифікувати загально-криміналістичними методами, або по документах, або вони впізнавані. До нас потрапляють зразки саме тих рештків, які неможливо ідентифікувати звичайним способом: кістки, частини тіла людини, зразки тіл після впливу високої температури, або яке тривалий час перебувало в землі.

Труднощі є не тільки в об’ємі навантаження, а і в об’єктах, які приходять на дослідження. Більшість цих об’єктів складні, це деградований матеріал, який зазнав структурних змін, тому робота з такими об’єктами триває довше. Проте, у нас за весь час не було випадків, щоб ми не змогли з матеріалу виділити (встановити) ДНК-профіль. Так, є матеріали, до дослідження яких ми повертаємося по декілька разів, просимо правоохоронців направити інші зразки для дослідження. Є деякі дослідження, які проводяться місяцями, робиться по 10 спроб встановлення ДНК-профілю Наприклад, коли нам передали тіла загиблих з Азовасталі чи з Оленівки, тіла були в жахливому стані, був деградований генетичний матеріал і ми по декілька разів проводили дослідження. І були випадки, коли ми проводили по 10 спроб, а це десятки експертиз", - розповідає директор ДНДЕКЦ МВС.

Джерело: Експертна служба МВС

Важливість такої експертизи переоцінити важко, оскільки одним із основних доказів в кримінальних провадженнях є висновок експерта. Якщо це стосується загибелі військовослужбовця або цивільної особи, то висновок судової молекулярно-генетичної експертизи, буде лежати в основі обвинувачення російського агресора. Лабораторії, які проводять ці експертизи акредитовані за міжнародними стандартами, їх висновки визнаються по всьому світу.

З чого починається ідентифікація загиблого

Слідчий порушує кримінальне провадження по факту загибелі невідомої людини. Наприклад в Бахмуті. Це одне кримінальне провадження, в рамках якого береться біологічний матеріал загиблого, проводиться експертиза і встановлюється ДНК-профіль, який вноситься в базу. В той же час, наприклад на Волині, людина приходить в райвідділок поліції і каже,що не виходить на зв'язок її син (чи батько чи інший родич). Порушується інше кримінальне проводження за фактом зникнення. Його порушує інший слідчий. В рамках цього кримінального провадження відбирається зразок у живої людини, родича який звернувся. І він також потрапляє в базу. Таким чином відбувається наповнення бази даних генетичних ознак людини та пошук за нею.

Коли до експертів через слідчих, за чітко визначеною процедурою, потрапляють рештки невпізнанного тіла, вони встановлюють ДНК-профіль. Але лише по ДНК загиблого неможливо встановити його прізвище,ім’я, по-батькові. Для того, щоб його встановити його треба з чимось порівняти.

"Починається інша робота – з чим порівнювати встановлений ДНК-профіль. І вже база шляхом постійної перевірки зразків знаходить збіг. І ми тут по базі вже бачимо, що зразок родича по такому провадженню співпадає з кістковими рештками по іншому провадженню. Ми направляємо інформацію обом слідчим. Вони зв’язуються між собою і вже або об’єднують провадження, або спільно призначають експертизи. Потрібні додаткові експертизи, бо ми часто маємо справу лише з 1 біологічним родичем", - кажуть фахівці ДНДЕКЦ МВС.

І зазначають, що для того, щоб стверджувати, що це саме та людина не достатньо, наприклад збіг між матір’ю і загиблим сином, для 100% збігу потрібні інші біологічні родичі.

"Людина успадковує ДНК від двох батьків, від матері лише половину, тому це дуже низька вірогідність і нам потрібно ще отримати зразок батька. Якщо батька немає – інших родичів. І ми проводимо додаткові дослідження, щоб вже ми впевнено могли сказати, що це саме та людина. Якщо є мати і батько – це ідеальний варіант (100% збіг). Якщо, наприклад батька немає, тоді це коло розширюється. І це займає час, інколи багато часу. А буває родичі помилково вважають, що якщо у них відібрали зразок біологічного матеріалу для подальшого дослідження, його зразок ідентифіковано з загиблим або безвісти зниклим, експертиза завершена і мають бути якісь результати. Хоча процес набагато складніший. Ми рекомендуємо громадянам тримати зв'язок через слідчих. Ми не спілкуємося з громадянами, такого спілкування не може бути процесуально, ми не маємо права надавати цю інформацію громадянам, вона є закритою, оскільки весь процес ідентифікації відбувається в рамках кримінального кримінально-процесуального кодексу", - додають в ДНДЕКЦ МВС.

Як працюють лабораторії

Повнопрофільні лабораторії, які є у 10 областях орієнтовані на встановлення ДНК-профілів з біологічних зразків з складних об’єктів, таких наприклад, як кісткові рештки, речі загиблого або знаряддя злочину.

Для того щоб з об’єкта, якщо це наприклад, зубна щітка, встановити ДНК-профіль потрібно провести серію різних етапів молекулярно-генетичного дослідження, який включає огляд самого об’єкту, щоб знайти біологічний матеріал, а потім вже виділяти ДНК у розчині, далі працюють автоматичні прилади, з яких експерти зчитують встановлені ДНК-профілі.

Деградований матеріал, рештки тіла людини, надходить до установ Експертної служби МВС за відповідним рішенням слідчого, з бюро судово-медичної експертизи, де проводився розтин тіла. Матеріал приходить у опломбованих пакетах. Далі експерт його відкриває, фіксує в якому вигляді вони прийшли. Розпаковує, фотографує вміст і відбирає матеріал. Далі матеріал йде на процес виділення з нього ДНК. Після того як отримується пробірка з виділеною ДНК вимірюється  концентрація ДНК, чи достатньо для того, щоб встановити ДНК-профіль, наскільки вона є в деградованому стані. Якщо достатньо -генетичний аналізатор встановлює ДНК-профіль, експерт оцінює якість ДНК-профілю та направляє результати в базу. Якщо ні, експерти звертаються до слідчих з проханням надати інший зразок і так до тих пір, поки не буде встановлено ДНК-профіль.

Джерело: Експертна служба МВС

Також на озброєнні Експертної служби МВС є прилади швидкого встановлення ДНК, вони є у 13 областях і працюють з матеріалами живих людей. Букальний епітелій або зразок крові поміщається у такий прилад та протягом 90 хвилин експерти вже мають результат, який буде внесено в базу.

"Це великий обсяг роботи і це позбавляє людей необхідності їздити по державі для того, щоб здавати зразки. І як вже зрозуміло, зразків родичів для встановлення особи потрібно набагато більше", - розповідають в ДНДЕКЦ МВС.

Експертна служба МВС оперативно реагує на виклики і збільшення обсягів роботи з ідентифікації тіл загиблих військовослужбовців і цивільних осіб внаслідок російської агресії - відкриваються нові лабораторії, проходить навчання експерти, але фахівці зазначають, що дуже розраховують на прийняття на законодавчому рівні рішення про початок процесу попереднього відбору ДНК-матеріалу у військовослужбовців. Кажуть, це значно прискорить ідентифікацію тіл загиблих.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців