USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Військових в Україні перевірятимуть на алкоголь та наркотики

Перевірку можуть проводити у будь-якому місці, навіть вдома
ЗСУ
Джерело: відкриті джерела

Нардепи схвалили законопроєкт № 8271 щодо посилення відповідальності для військових за вживання наркотиків та алкоголю. Їх можуть перевіряти на алкоголь та наркотики у будь-який час та в будь-якому місці. Про це йдеться на сайті Ради.

Цей документ передбачає перевірку військовослужбовців у разі, якщо є підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.

Під перевірку підпадають:

– військовозобов'язані та резервісти під час зборів;

– військовослужбовці.

Де можуть перевіряти військових:

– на вулицях;

– у закритих спортивних спорудах;

– у скверах та парках;

– у всіх видах громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення);

– та в інших місцях.

Огляд на алкогольне, наркотичне або інше сп'яніння може здійснюватися тільки посадовою особою, уповноваженою на те начальником органу управління Військової служби правопорядку ЗСУ або командиром (начальником) військової частини або іншого військового формування, а також правоохоронного органу спеціального призначення у разі знаходження військових у частині або при виконанні військових обов'язків. Огляд проводиться з використанням спеціальних технічних засобів та тестів.

У разі незгоди на проведення огляду алкогольного, наркотичного чи іншого стану або у разі незгоди з його результатами огляд проводиться у закладах охорони здоров'я. Список закладів охорони здоров'я, яким надається право проведення огляду особи, затверджується управліннями охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій. Огляд в інших закладах забороняється.

Як каратимуть

Для солдатів та офіцерів передбачається штраф у розмірі від 1700 до 8500 гривень або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до семи діб.

Для командирів, які не усунули військового, який перебуває у стані сп'яніння, – штраф від 8500 до 17 000 гривень або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.

Гауптвахта – місце в армії, де примусово утримують військовиків – порушників військової дисципліни. На гауптвахті обладнують загальні та одиночні камери для заарештованих, окремі камери для допиту, двір для прогулянок, караульні приміщення тощо.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми