USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Від початку великої війни 621 українська компанія позбавилася "російського сліду"

Це на 220 компаній більше, ніж у серпні минулого року
українці бізнес
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Попри законодавчу заборону, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 621 українська компанія позбавилася російського сліду. Це на 220 компаній більше, ніж у серпні минулого року, коли таких бізнесів було 401, повідомляють аналітики Опендатабот.

Експерти нагадують, що з початку великої війни в Україні діє мораторій на зміну реєстраційних даних у компаніях з власниками з Росії, крім кількох чітко визначених законом випадків.

Однак якщо зміни власників здійснили незаконно, це означає, що російський бізнес продовжує діяти в Україні, обходячи законодавчі обмеження.

Зокрема експерти порталу з’ясували, що станом на 24 лютого 2022 року понад 18 тисяч компаній мали власників з РФ.

"Опендатабот звернувся до Міністерства юстиції України із проханням перевірити надану інформацію про 621 компанію, де позбулися власників та бенефіціарів з російським громадянством, провести перевірку й виявити можливі незаконні дії з боку цих компаній", – йдеться в публікації.

Нині відомо, що стосовно цього Департамент державної реєстрації Міністерства юстиції ще проводить перевірку. І в більшості компаній порушень законодавства не знайшли.

Проте є попередньо виявлені порушення, де вже призначили три камеральні перевірки реєстраційних дій щодо семи компаній.

"Якщо зміна в даних компаніях щодо власників із російським громадянством була незаконною, на нотаріуса або реєстратора, який проводив ці дії, чекає застосування санкцій передбачених нормами чинного законодавства", – додали експерти, пообіцявши й надалі стежити за цією ситуацією.

Раніше ми повідомляли, що у власників мережі мікрокредитних організацій журналісти-розслідувачі знайшли російські паспорти. Зазначалося, що це були компанії "Просто Позика" та "Тайм Кредит", які мають десятки філій по Україні. Їхній принцип роботи полягає у тому, що компанії пропонують невеликі кредити, проте процентна ставка може сягати аж до півтора мільйона відсотків річних.

Приміром, виявилося, що "Просто Позика" офіційно на 90% належить громадянину України Андрію Манучарову, який у 2014 році у Криму отримав російське громадянство.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід