USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Україні знизився рівень інфляції: В НБУ розповіли, чого ще чекати

Інфляція на такому рівні не задовольняє країну, тому Нацбанк продовжує системну боротьбу для її зниження
нбу
Джерело: відкриті джерела

За підсумками 2022 року інфляція становила 26,6%, а в січні 2023-го – знизилася до 26%. Про це повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний, повідомляє ЄП.

"За підсумками 2022 року інфляція становила 26,6%, а в січні 2023-го – знизилася до 26%. Це багато? Так. Але чи критично? Ні. Коли повністю знищені не лише окремі підприємства, але й цілі виробничі комплекси, коли Росія окупувала критично важливі для промислової безпеки світу (!) регіони, коли порушені ланцюги поставок та зруйнована логістика, такий результат є неймовірним", – заявив він.

При цьому голова НБУ наголосив, що інфляція на такому рівні не задовольняє країну, тому Нацбанк продовжує системну боротьбу для її зниження.

Чого чекати далі?

Економіка втримається від подальшого падіння. 

В умовах продовження повномасштабних бойових дій та ракетно-дронних атак навіть незначне зростання (0,3%, за прогнозом НБУ) – це вже результат. В той же час базовий сценарій інфляційного прогнозу Нацбанку не враховує можливості реалізації планів відновлення України, тож результати можуть бути кращими.

У 2024–2025 роках очікується початок повноцінного відновлення економіки – на 4,1% наступного року і далі – ще на 6,4%. Досягнути такого результату дозволять успішні дії української армії, які суттєво зменшать безпекові ризики з початку 2024-го. Як наслідок, поліпшаться споживчі та ділові настрої, активізуються споживання та інвестиції та налагоджуватимуться виробничі й логістичні процеси.

Інфляція стрімко знижуватиметься вже з весни.

Допоможуть жорстка монетарна політика НБУ, зниження світової інфляції та подальша адаптація бізнесу. Стримуватиме зростання цін і все ще слабкий споживчий попит, який в умовах дефіциту електроенергії переорієнтовується на нагальні потреби.

Інфляційний прогноз Нацбанку на 2023 рік – зниження до 18,7%. Наступного року інфляція сповільниться до 10,4%, а у 2025-му – до 6,7%. Відтак вона впритул наблизиться до цільового діапазону 4–6%. 

НБУ не планує змінювати свою інфляційну ціль, адже саме такий діапазон є оптимальним, щоб, з одного боку, запобігти швидкому знеціненню заощаджень, а з іншого – дати змогу економіці працювати і розвиватися. Для реалізації прогнозу облікова ставка ще тривалий час зберігатиметься на рівні 25%. 

НБУ та уряд проводитимуть злагоджену монетарну та фіскальну політику, продовжуючи активну роботу для залучення міжнародного фінансування. Прогрес в обох напрямках вже очевидний. 

З одного боку, поступово активізується внутрішній борговий ринок. З іншого – вже є зобов’язання з фінансування від США та ЄС, а також обґрунтовані підстави очікувати траншів за новою програмою МВФ.

Зрештою, це допоможе уникнути прямого фінансування дефіциту бюджету Нацбанком, що послабить тиск на валютному ринку та зможе запобігти погіршенню очікувань.


Читайте також:
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми
Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild