USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Уряд Німеччини офіційно схвалив передачу Україні танків Leopard 2

Підготовка українських екіпажів має розпочатися найближчим часом
Танк Леопард 2
Танк Леопард 2
Джерело: відкриті джерела

Німеччина офіційно заявила, що направить Україні 14 танків Leopard 2. Берлін також дозволяє реекспорт танків Leopard іншим країнам. Про це йдеться у заяві на сайті уряду.

"Канцлер Олаф Шольц оголосив у середу на засіданні уряду, що Німеччина і надалі посилюватиме свою військову підтримку Україні. Він повідомив, що Федеральний уряд прийняв рішення про надання українським Збройним силам основних бойових танків Leopard 2. Це результат інтенсивних консультацій з найближчими європейськими та міжнародними партнерами Німеччини", – повідомляє уряд.

На першому етапі Берлін надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 зі складу Бундесверу. Інші європейські партнери в свою чергу передадуть танки Leopard 2.

Зазначається, що підготовка українських екіпажів має розпочатися найближчим часом у Німеччині. На додаток до навчання пакет також включатиме логістику, боєприпаси та технічне обслуговування систем.

"Німеччина надасть країнам-партнерам, які хочуть швидко передати Україні танки Leopard 2  зі своїх запасів, відповідні дозволи на їхню передачу", – сказали в уряді.

Які вони – танки Leopard

Є два види таких танків: Leopard 1 та Leopard 2. 

Танк Leopard 1 – наймасовіша важка бойова машина в Європі. Модель Leopard 1 знаходиться на озброєнні 14 країн, 7 із яких – європейські. Перше покоління, що веде історію з 1956 року, знято чи знімається з озброєння. Усього вироблено щонайменше 4744 цих танків, крім іншої техніки з їхньої платформи.

Leopard 2, який прийшов на зміну, розробляють з кінця 1970-х. Танк був випущений у кількості 3600 одиниць (за даними на 2013 рік, кількість зараз більша) – основний варіант для модернізації європейських армій. З 18 операторів танка 12 знаходяться у Європі. Ще шість країн світу планують взяти його на озброєння.

Основним озброєнням серійної версії танка Leopard 2 є 120 мм гладкоствольна гармата Rheinmetall – така сама, що встановлена на танк M1 Abrams – в обох варіантах – L44 (на всіх танках Leopard 2 до моделі A5) або L55 (починаючи з Leopard 2A6 і далі). Боєзапас гармати складається з 27 снарядів, які зберігаються у спеціальному магазині у носовій частині корпусу ліворуч від водія, додаткові 15 снарядів зберігаються у кормі башти ліворуч і відокремлені від бойового відділення електрично-керованими дверцятами. При ураженні боєукладки вибухові панелі спрямують вибух назовні для захисту екіпажу.

Гармата повністю стабілізована і може вести вогонь різними типами боєприпасів, такими як німецькі протитанкові БОПС DM43, які, за словами, можуть пробити до 560 мм сталевої броні на відстані у 2000 м і німецькі протитанкові снаряди широкого призначення DM12. Для гармати L55, було представлено новий снаряд APFSDS-T, який було пристосовано для довшого ствола DM-53, який, як кажуть, може пробивати до 750 мм катаної гомогенної броні на дистанції 2000 метрів. Ежектор гармати та термокожух A4 і A5, розроблені для регулювання температури ствола і вироблені зі склотекстоліту. Ствол хромований для збільшення терміну служби. Кути наведення гармати складають від +20°С до -9°С.

Rheinmetall розробило оновлення для танків Leopard 2 для можливості використання ізраїльських протитанкових ракет LAHAT через ствол гармати; ракета може уразити ціль на відстані 6000 метрів.

Читайте також:
У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України