USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Україні потрібний свій патріархат, – Зеленський

Екзархи прийняли інформацію і донесуть її до Вселенського патріарха Варфоломія
Зеленський

Президент України Володимир Зеленський

Джерело: Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україні потрібний свій патріархат. Своїми думками з цього приводу він поділився із представниками Вселенського патріархату під час зустрічі в Києві наприкінці серпня. Про це глава держави розповів на закритій із журналістами зустрічі 20 вересня, цитує його LB.ua.

"Я сказав, що наші люди, українці, зрозуміли б, якби наш статус було піднесено до патріархату. Екзархи (посли, – ред.) прийняли інформацію і донесуть її до Вселенського патріарха Варфоломія, будуть радитися", – зазначив Зеленський.

За його словами, екзархи мають можливе бачення плану дій щодо піднесення української митрополії до патріархату, але він має пройти обговорення (передовсім в Константинополі). 

Видання пояснює, що основний пункт – "новий Томос" чи "другий Томос" – виписувати ніхто не буде: патріархія може бути надана лише в рамках уже чинного. Надана всій повноті українського православ’я. Тобто в разі його об’єднання. І це найцікавіше. Бо імітувати "об'єднання" точно не вийде. 

Трішки історії

Томос про автокефалію Україна отримала у 2019 році, за результатами проведення в грудні 2018-го Об’єднавчого собору. Створена тоді Православна церква України наразі має статус митрополії. Тут слід додати, що формально діалог між ПЦУ і УПЦ (МП) ведеться, але на нинішньому етапі про об’єднання, бодай часткове, говорити не доводиться. 

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Зеленський представляє План перемоги. Що в ньому? Зеленський представляє План перемоги. Що в ньому?
43% українців отримують пенсії менші за 100 доларів 43% українців отримують пенсії менші за 100 доларів
Вакцини не існує: В Україні вже померло 11 людей від гарячки Західного Нілу Вакцини не існує: В Україні вже померло 11 людей від гарячки Західного Нілу